Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Από τις πρώτες κιόλας τηλεοπτικές συνεντεύξεις που ακολούθησαν την τελική ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων φάνηκε ξεκάθαρα πως η εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ, ακόμη και αν βρισκόμαστε παραμονές γιορτινών ημερών, κάθε άλλο παρά διαπνέεται από το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Τουναντίον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους το βράδυ της Τετάρτης, αιφνιδιάζοντας πολλούς ακόμη και στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ, με την επίθεση που εξαπέλυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αιχμές του στράφηκαν όμως και προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ανέδειξε σε βασική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων τα ζητήματα του δημόσιου τομέα, αλλά και την στάση τους απέναντι στο… Μνημόνιο.
Αφορμή για το ξέσπασμα Μεϊμαράκη στάθηκε η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη το πρωί, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής καθώς «απέδειξε ότι μπορεί να φέρει στη ΝΔ πολίτες που ήταν μακριά από το κόμμα».
«Είναι πολύ αλαζονικό να λέει κάποιος ότι έφερε τους 400.000 ψηφοφόρους στις κάλπες. Και αν τους έφερε, γιατί δεν τον ψήφισαν;», αντέτεινε ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας στον «Σκάι» και επιτέθηκε ολομέτωπα στον έτερο διεκδικητή της ηγεσίας, φορτίζοντας ιδιαίτερα την εσωκομματική ατμόσφαιρα. Μία ατμόσφαιρα που είχε αρχίσει ήδη να επιβαρύνεται από παρεμβάσεις υποστηρικτών του πρώην μεταβατικού Προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως φορέα νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, υποστηρίζοντας πως αυτές έχουν θέση στη ΝΔ, αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν το όλον της κεντροδεξιάς παράταξης.
Αν και η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήρθε χθες το πρωί σε χαμηλούς τόνους, με την επισήμανση ότι ο ίδιος είναι κεντροδεξιός φιλελεύθερος πολιτικός, ότι «τα περί νεοφιλελευθερισμού περίμενα να τα ακούσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη ΝΔ» και ότι «αυτές οι διακρίσεις ανήκουν στον 20ο αιώνα», ο ίδιος ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να τους ανεβάσει, υπερασπιζόμενος, όπως είπε, τον εαυτό του από επιθέσεις που ο ίδιος θεωρεί σε ορισμένες περιπτώσεις «προσβλητικές».
Μεταξύ άλλων επέλεξε να απαντήσει στα περί απουσίας προτάσεων που του καταλογίζονται όχι μόνο από τον κ. Μητσοτάκη ενόψει β΄ γύρου, αλλά και από τους άλλους δύο συνυποψήφιους πριν από τον α΄ γύρο. «Η πρότασή μου είναι γνωστή, έχει παρουσιαστεί από τον Σεπτέμβριο και ήταν εξόχως αναλυτική», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, παραπέμποντας στην κυβερνητική πρόταση που είχε εξαγγείλει ως μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο προσκήνιο και το... Μνημόνιο
Μέσα από την αντιπαράθεση που εξελίσσεται από την Τετάρτη αναδεικνύονται πάντως ουσιαστικές διαφορές στην οικονομική προσέγγιση των δύο υποψηφίων Προέδρων της ΝΔ. Διαφορές που η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη «πασπαλίζει» και με ολίγη από κριτική στο… Μνημόνιο! Αυτή την ελαφρώς…αντι-μνημονιακή αίσθηση δημιούργησε ο ίδιος χθες βράδυ με τα αιχμηρά σχόλια που έκανε για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη όχι μόνο ως συνυποψήφιους στην εσωκομματική κούρσα, αλλά και για την στάση τους ως υπουργοί στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου είχαν υλοποιήσει μνημονιακές δεσμεύσεις.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους κύριους υπουργούς μαζί με τον κ. Γεωργιάδη, το είπε ο κ. Γεωργιάδης, το είπε και ο ίδιος, για τις συζητήσεις για το Μνημόνιο και την εφαρμογή του», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης ήταν οι δύο κυρίαρχοι συνομιλητές για το Μνημόνιο, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και ήταν οι δύο που εκπλήρωσαν όλους τους όρους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίστηκε αντίθετος όχι μόνο σε απολύσεις, αλλά και στο κλείσιμο υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μεταρρυθμίσεις δεν είναι οι απολύσεις στο δημόσιο, ούτε το κλείσιμο κρατικών φορέων»
Πρόσθεσε δε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά «δεν είναι μεταρρύθμιση οι απολύσεις καθαριστριών και το είχα πει από τότε». «Και αν κάποιοι θέλουν να κάνουμε αυτοκριτική, είμαι παρών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαχώρισε τέλος τη δική του μεταρρυθμιστική οπτική υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος προτείνει «διαφορετικές μεταρρυθμίσεις που όταν τις ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη δεν είδε ενστάσεις.
Σύμφωνα με τον Β. Μεϊμαράκη η ΝΔ πρέπει να απευθύνεται «όχι μόνο στις παραγωγικές δυνάμεις αυτής της χώρας, που θέλω να στηρίξω», όπως είπε, «αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους». «Γιατί αν μετέχουν μόνο οι παραγωγικές δυνάμεις η Αριστερά θα πει ότι είμαστε ταξικό κόμμα και ίσως να έχει και δίκιο», πρόσθεσε. "Ζητούμενο για τη ΝΔ είναι το άνοιγμα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις κοινωνικές τάξεις». Υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος πήρε "υψηλά ποσοστά στα δυτικά προάστια ή στις αγροτικές περιοχές" και αισθάνεται πως ο κ. Μητσοτάκης δεν εκφράζει αυτές τις κοινωνικές ομάδες όσο θα έπρεπε.
Αναμένεται πλέον η απάντηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς συνεργάτες του απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε σχόλιο στις χθεσινοβραδινές αναφορές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η αίσθηση πάντως ότι μπορεί να αρχίσουν να βγαίνουν… μαχαίρια τόσο από υποψηφίους όσο και από υποστηρικτές τους είναι πλέον διάχυτη στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εάν δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση, η συνέχεια προμηνύεται έντονα συγκρουσιακή ως τις 10 Ιανουαρίου.