Σύγκρουση έχει επέλθει μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ «κομματικών» και βουλευτών, όσον αφορά τις νέες ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τους ρόλους που θα έχει καθένα από τα κορυφαία στελέχη... και όχι μόνο.
Σύμφωνα με το protothema.gr, η σύγκρουση έχει δύο σκέλη: το ένα έχει να κάνει με την οικονομική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλουν στο κόμμα οι βουλευτές από τη βουλευτική τους αποζημίωση. Το δεύτερο σχετίζεται με τη διαχείριση της δυνατότητας που έχει κάθε βουλευτής να διαθέτει πέντε συνεργάτες.
Όσον αφορά την οικονομική εισφορά, η Κουμουνδούρου επιμένει να καταβάλει κάθε βουλευτής το 40% της αποζημίωσής του, που σημαίνει ότι από τις περίπου 6.000 ευρώ που έχει ως απολαβές μηνιαίως ένας βουλευτής, θα πηγαίνει στο κόμμα ένα ποσό κοντά στις 2.500 ευρώ. Επί 86 βουλευτές, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ετήσια βάση η Κουμουνδούρου ζητάει από την κοινοβουλευτική ομάδα ετησίως περίπου 2,5 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότεροι βουλευτές είναι έξαλλοι με αυτή την απαίτηση του κόμματος, δεδομένου πως μέχρι σήμερα υποχρεούνταν να δίνουν το 20% και μόνο όσοι πίστευαν ότι το κόμμα θα οργάνωνε κοινωνικές δράσεις, που χρειάζονταν χρηματοδότηση έδιναν εκουσίως άλλο ένα 20%, οι οποίοι ήταν ελάχιστοι.
Όσοι εκλέγονται στην επαρχία, υποστηρίζουν επίσης ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γι'' αυτό και όταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το θέμα, εξεγέρθηκαν κυρίως βουλευτές της επαρχίας, με πρωτοστατούντες τη Σία Αναγνωστοπούλου της Αχαίας και τον Παύλο Πολάκη των Χανίων!
Επιπλέον πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι οι εισφορές δεν πάνε για κάποιο «κοινό σκοπό», αλλά για να συντηρείται ένας κομματικός στρατός αμφίβολης χρησιμότητας. «Δεν θα πληρώνουμε εμείς τα ρουσφέτια διαφόρων» έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το θέμα των συνεργατών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πρόβλημα ξεκινά από δύο «πληγές» της εκλογικής ήττας. Πολλά επιφανή κομματικά στελέχη δεν εκλέχθηκαν καν βουλευτές και έχουν χάσει κάθε προνόμιο, που απολάμβαναν πριν. Αρκετοί από αυτούς ζητούν κάποια «πρόνοια» του κόμματος, ώστε να διαθέτουν τουλάχιστον κάποιον συνεργάτη. Επιπλέον, πολλοί πρώην υπουργοί θέλουν να «τραβήξουν» κοντά τους πολλούς από τους υπαλλήλους, που είχαν στα υπουργικά τους γραφεία. Και επειδή δεν μπορούν, καθώς έχουν μόνο πέντε θέσεις ο καθένας, θέλουν να μεριμνήσει το κόμμα για το πρόβλημα, δεσμεύοντας θέσεις από τους βουλευτές.
«Ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται να πήγε να θέσει κομψά το ζήτημα», αναφέρει το δημοσίευμα, «αλλά η Έφη Αχτσιόγλου, νομίζοντας ότι θα το κάνει λιανά, φανέρωσε την μάλλον αλαζονική αξίωση των πρώην υπουργών, λέγοντας μάλιστα ότι η ίδια έχει μία πλειάδα πολύ ικανών συνεργατών, που πρέπει να απορροφηθούν από το κόμμα», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Την κατάσταση στην εκρηκτική συνεδρίαση της Τρίτης την έσωσε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συγκρούστηκε μετωπικά με τον κ. Σκουρλέτη τονίζοντας ότι «το κόμμα είναι κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα, κοινοβουλευτική ομάδα», με πολλούς βουλευτές να συγκρατούνται την τελευταία στιγμή για να μην την χειροκροτήσουν. Με την παρέμβαση το θέμα αποσύρθηκε, αλλά μάλλον η Κουμουνδούρου δεν θα το εγκαταλείψει.