Εκ των πραγμάτων θα είναι δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές, εκ των πραγμάτων ο λαός θα στείλει ένα μήνυμα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τον χαρακτήρα που προσδίδει η ΝΔ στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
«Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες της χώρας πείθει ότι αυτή η ευρωεκλογή, που είναι η πρώτη, μετά από τέσσερα χρόνια, διαδικασία, όπου ο λαός καλείται να εκλέξει αντιπροσώπους για το κοινοβούλιο, εκ των πραγμάτων θα έχει τέτοιο χαρακτήρα. Γιατί το μόνο ερώτημα που με αγωνία θέτουν οι πολίτες όλων των κατηγοριών είναι "πότε θα φύγουν αυτοί".
Σήμερα ο πιο απλός και ο πιο άσχετος με την πολιτική, αφού έχει υποφέρει τόσο πολύ τα τέσσερα χρόνια, αφού έχει υπερφορολογηθεί όσον αφορά τα εισοδήματά του και όχι μόνο αυτό, αλλά αν είναι και ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή συμμετέχει στη δημιουργία του εθνικού πλούτου, έχει φορολογική μεταχείριση και για τις εισφορές του -κάτι πρωτοφανές-, αυτός ο άνθρωπος ενδιαφέρεται να πάει στην κάλπη και να δείξει την αντίρρησή του, την αντίδρασή του, την αντίστασή του σε αυτό το καθεστώς, που επί τέσσερα χρόνια έχει "ξεζουμίσει" όλα τα νοικοκυριά και έχει οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.
Υπενθύμισε, δε, ότι «και σε προηγούμενες κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας -και επί Καραμανλή και επί Σαμαρά- η δυσαρέσκεια του λαού καταγράφηκε στις ευρωεκλογές, τώρα όμως υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, γιατί καμία από αυτές τις κυβερνήσεις, δεν είχαν φτάσει σε αυτή την ψευδολογία, σε αυτή την ακατάσχετη παροχολογία, μόνο και μόνο για να επισκιάσουν το πραγματικό, το δυσάρεστο, το πολύ σκληρό πρόσωπο της διακυβέρνησης που επέδειξαν στα τέσσερα χρόνια».
Αναφορικά με τη ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παρατήρησε ότι «όλη αυτή η παραγωγή υποσχέσεων και παροχών έχει προεκλογικό χαρακτήρα και στο πλαίσιο αυτής της διαχείρισης των προεκλογικών προσδοκιών, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο πρωθυπουργός, κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι κουβεντιάζει εν κρυπτώ ο κ. Τσακαλώτος με τους εταίρους, τι συμφωνεί και ποιου είδους μέτρα είναι αυτά που ανταποκρίνονται στις συμφωνίες που κάνουν».
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ρύθμισης σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός σε αυτή την ιστορία με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είχε συγκινήσει με το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Στη συνέχεια σιγά-σιγά "έβαλε νερό στο κρασί του" και μετά από διάφορες μειώσεις των υποσχέσεων που είχε κάνει, έχει φτάσει στο σημείο τώρα να φέρνει στη Βουλή μια τροπολογία με 17 άρθρα -δεν ήθελε προφανώς να τη συζητήσει και να την επεξεργαστεί η Βουλή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Αυτή ακριβώς τη συγκεκριμένη τροπολογία που έφερε, όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν και κατά πόσο ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις του και στις δεσμεύσεις που είχε κάνει ότι θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο τέτοιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε τουλάχιστον οι ευάλωτες ή αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές κατηγορίες να προστατεύονται».
«Κάτι τέτοιο», εκτίμησε ο κ.Τζαβάρας, «δεν φαίνεται εδώ, όλοι μιλάνε ότι ο ένας στους δέκα θα μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την ιστορία και αυτός μάλλον δεν είναι από εκείνους που το εφαρμοστικό πεδίο του νόμου έχει σκοπό να προστατεύσει», ενώ «υπάρχει και ένα άλλο θέμα, ότι δεν προστατεύονται οι δανειολήπτες ως καταναλωτές», αν και «από το 1991 τουλάχιστον υπάρχει η νομοθεσία που είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ταυτίζονται με τα συμφέροντα του δανειολήπτη εν γένει».
«Πήραμε λοιπόν ένα 17%-20% των δανειοληπτών, που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους για την εξασφάλιση του δανείου -πολύ καλά κάνουμε γιατί πράγματι και αυτοί πρέπει να προστατευτούν και κατά την πιο υψηλή προτεραιότητα- αλλά από εκεί και πέρα η βίαιη ανατροπή των οικονομικών δεδομένων που προέκυψε από την κρίση κατά τρόπο απρόβλεπτο και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% συντάξεων, κατά 40% μισθών, κατά 25% όλων των εισοδημάτων δεν μπορεί να μην έχει και ένα αντίκρισμα στην κοινωνική δικαιοσύνη, που επιβάλλεται να εφαρμόσει η κάθε κυβέρνηση με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Υπάρχει και μια πρωτοφανής αδικία εις βάρος των εγγυητών. Είναι αδιανόητο ο εγγυητής που πάει να προσφέρει την αλληλεγγύη στον πρωτοφειλέτη να μην έχει την ίδια μεταχείριση με τον πρωτοφειλέτη, όταν το χρέος του πρωτοφειλέτη μειώνεται».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της αλβανικής κυβέρνησης υπουργικής απόφασης για τη δήμευση ελληνικών περιουσιών στην παράκτια ζώνη στη Χειμάρρας ο κ. Τζαβάρας τόνισε: «Είναι παράνομο, παραβιάζει κανόνες διεθνούς δικαίου και κυρίως παραβιάζει το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο των Παρισίων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με το οποίο προστατεύεται το δικαίωμα στην περιουσία.
Αυτά είναι φασιστικοί τρόποι διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την περιουσία των πολιτών και κυρίως σε εμάς υπάρχει ένας λόγος παραπάνω γιατί οι Έλληνες που ζουν στη Χειμάρρα είναι μέλη αναγνωρισμένης μειονότητας, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Φωτογραφία intime news