Κ. Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις

Κ. Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις

Προσκεκλημένος στον τηλεοπτικό σταθμό France 24, ο πρόεδρος του ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εκλήθη να αντιδράσει στην κριτική που έχει εκφράσει για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Φρανσουά Κρεπό, ο οποίος καλεί την Ελλάδα να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την ενημέρωση μεταναστών και προσφύγων, καθότι «η έλλειψη πληροφόρησης είναι παράγοντας άγχους και αγωνίας».

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία –όπως σημείωσε- «λειτουργεί για την ώρα αρκετά καλά». Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, είπε, έχουμε πολύ λιγότερους μετανάστες που διασχίζουν τη θάλασσα, πράγμα που ήταν ο βασικός στόχος της συμφωνίας. Είναι σαφές, όμως, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι καλή, έχουμε κοντά 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες και δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που να λειτουργεί σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «χρειάζονται περισσότεροι οργανωμένοι χώροι», ενώ χαρακτήρισε «ως απαράδεκτη» την κατάσταση στην Ειδομένη.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η εκκένωση αυτών των καταυλισμών (...) έχουμε ανάγκη για περισσότερους χώρους, περισσότερη βοήθεια από την Ευρώπη και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε να εξευρεθούν λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε.

Σχολιάζοντας τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις και «τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις», θα καταψηφίσει όμως τους φόρους.

«Το πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα είναι ότι ούτε ο ίδιος πιστεύει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, επομένως θα έλθει αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες κατά την εφαρμογή τους», είπε και προσέθεσε: «Και εδώ ευρίσκεται η διαχωριστική γραμμή στην Ελλάδα του σήμερα: Δεν πρόκειται για μια διαφορά ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, αλλά για ένα χάσμα μεταξύ εκείνων που θέλουν πραγματικά μεταρρυθμίσεις και εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει οτιδήποτε. Μεταξύ ρεαλιστών και λαϊκιστών. Ο κ. Τσίπρας είναι πραγματικός λαϊκιστής, άλλαξε την πολιτική του για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι δυνατόν να επιστρέψει στις αγορές το 2017, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ξεκάθαρα την αμφιβολία του:

«Νομίζω ότι με τον κ. Τσίπρα είναι δύσκολο να περάσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι κατάλληλες για την Ελλάδα. (...) Εγώ προσωπικά έκανα πολλές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, από τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεν προχωράει καμία (...), ενώ άλλες με απαράδεκτη καθυστέρηση», δήλωσε.

Σε ένα τελευταίο ερώτημα για το εάν κατά την πρωινή συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Μιλήσαμε περισσότερο για την Ελλάδα, ξέρετε ότι έχουμε μεγάλη εμπειρία από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι προφανώς πάντα δύσκολες, αλλά έχουμε την υποχρέωση να εξηγήσουμε στους πολίτες (...). Δική μου υποχρέωση στην Ελλάδα, είναι να εγκαταλείψω τελείως τη γλώσσα του λαϊκισμού, πληρώσαμε πολύ τον λαϊκισμό στην Ελλάδα. Εγώ πάντα μιλάω για αληθινές μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ ότι κάποιοι θα αντιδράσουν, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και θέλει η Ελλάδα να γίνει μια χώρα με δυναμική οικονομία και διοίκηση, που να λειτουργεί αποτελεσματικά. Και αυτός είναι ο στόχος μου», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάγκη αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής τόνισε στον Γάλλο ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Εμμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας τον κύκλο επαφών που θα έχει στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο επίκεντρο της συνάντησής, που κράτησε μία ώρα και έγινε σε άριστο κλίμα, βρέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επισημαίνει στον κ. Μακρόν την ανάγκη αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της σκληρής φοροεισπρακτικής πολιτικής με παράλληλη τόνωση της επιχειρηματικότητας, μείωση των δαπανών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισήμαιναν πως μπορεί να υπάρξει κοινό σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή, όπως είναι οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης, αντίστοιχα, ενώ υπενθύμιζαν πως το όνομα του σημερινού υπουργού Οικονομίας συζητείται ως υποψηφίου για τη Γαλλική Προεδρία το 2017.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Νικολά Σαρκοζί, ενώ αμέσως μετά στις 16:00 τοπική ώρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές με τον κ. Γκουρία θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Στο ραντεβού θα είναι παρόντες και οι Κ. Χατζηδάκης, που είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος, και ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητής Γ. Πρεβελάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ