Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει χώρα στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ. Και μπορεί στο επίκεντρο της συνόδου και των επαφών του να βρίσκεται το προσφυγικό- μεταναστευτικό, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι στις συναντήσεις που θα έχει, μεταξύ άλλων με την κ. Μέρκελ, τον κ. Γιούνκερ και τον Π. Μοσκοβισί, θα συζητηθεί και το θέμα της οικονομίας και της τρέχουσας αξιολόγησης.
Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του ως Πρόεδρος της ΝΔ σε κορυφαίους παράγοντες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Και αυτό θα γίνει σε μία ατμόσφαιρα φημολογιών ότι ενδεχομένως να του ασκηθούν και πιέσεις προκειμένου να στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσα συμφωνηθούν μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο Ασφαλιστικό και στα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
«Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι που να δημιουργεί την αίσθηση πιέσεων», τόνιζαν στο liberal συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «πολύ καθαρός, συγκεκριμένος και πολύ τεκμηριωμένος για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών».
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε πάντως να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του και 24 ώρες πριν αναχωρήσει για την βελγική πρωτεύουσα, τονίζοντας προς τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τη ΝΔ δύο πλειοψηφίες, η μία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μία διαφορετική για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αλλά και το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΓΣΕΕ, επέμεινε πως η ΝΔ ζητά την απόσυρση του Ασφαλιστικού επειδή στη βασική του φιλοσοφία είναι «προβληματικό και εσφαλμένο», ενώ σημείωσε ότι «φορτώνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές και επιβαρύνει πάρα πολύ σημαντικά την παραγωγική Ελλάδα που δημιουργεί και που σήμερα είναι στους δρόμους και διαμαρτύρεται».
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται εξαιρετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης μπροστά στην υποχρέωσή της να λάβει τα σκληρά μέτρα που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις που η ίδια έχει αναλάβει απέναντι στους θεσμούς και που στη ΝΔ επαναλαμβάνουν πως είναι, στο σύνολό τους, συνέπειες της «τραγικής διαπραγμάτευσης» του 2015. «Ότι προσπαθεί να κάνει προς τη μία κατεύθυνση, της δημιουργεί προβλήματα από την άλλη πλευρά», λένε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα σε κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό και μεγάλες πιέσεις και απαιτήσεις για μέτρα στο εξωτερικό.
Όσο καθυστερεί πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το κλίμα αναμφίβολα επιβαρύνεται στην οικονομία, ενώ ακόμη και αν προκύψουν πολιτικές εξελίξεις λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει τα σκληρά μέτρα, το σίγουρο είναι πως η διαχείριση της κατάστασης θα είναι δύσκολη για οποιαδήποτε κυβέρνηση.
«Όλα είναι δύσκολα για όλους, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», αναγνωρίζουν και στη ΝΔ. Αλλά υποστηρίζουν ότι «διαφορετικά θα ακούσει η κοινωνία μία συγκροτημένη στρατηγική, χωρίς αυταπάτες και με κοστολογημένο σχέδιο από τη ΝΔ». «Και διαφορετικά θα την ακούσουν και οι έξω», προσθέτουν, υπεραμυνόμενοι της άποψης ότι η ΝΔ υπερέχει στο πεδίο της αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και γι' αυτό θεωρούν ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η εναλλακτική κυβερνητική της πρόταση, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.
Πρόγραμμα Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΔ οι επαφές του Προέδρου του κόμματος στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη το πρωί με συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ για τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Αντιπροέδρους της ΕΕ για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο, Valdis Dombrovskis και για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα, Jyrki Katainen.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης θα συναντηθεί επίσης διαδοχικά και με τους Επιτρόπους Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειαςμ Δημήτρη Αβραμόπουλο, Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu και την Πέμπτη με την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης συναντήσεις την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Guy Verhofstadt, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ., Manfred Weber.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, καθώς και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Pedro Coelio.