"Είναι ιστορική ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στον ελληνικό λαό και μετά την έγκρισή του να το εφαρμόσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και το ίδρυμα Konrad Adenauer.
“Η συγκρουσιακή λογική δεν μας επέτρεψε να αναπτύξουμε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με έμφαση στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές, στις ξένες επενδύσεις, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση. Και το σχέδιο αυτό δεν είναι το Μνημόνιο. Ούτε το Μνημόνιο είναι γραμμένο σε γρανίτη", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος την ανάγκη να πιστέψει το πολιτικό σύστημα στην αναγκαιότητα προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
"Αυτό που λείπει είναι η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, η πίστη στην ορθότητα ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων", επισήμανε και άσκησε κριτική στην απουσία πολιτικής συναίνεσης στην υλοποίηση κάποιων κοινά αποδεκτών στόχων. Επέκρινε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κουλτούρα του "όχι σε όλα" που χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα "εκφράστηκε σε απόλυτο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε σαν αποτέλεσμα την ενοχοποίηση της έννοιας της μεταρρύθμισης, η οποία στη συνείδηση του μέσου πολίτη ταυτίζεται με τη λιτότητα".
"Αλλά δεν είναι έτσι. Μεταρρύθμιση σημαίνει άλμα προς τα εμπρός", πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η αξιοποίηση της μεταρρυθμιστικής εμπειρίας άλλων χωρών, αφού, όπως είπε, "υπάρχουν πολλές καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν, δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε πάντα τον τροχό".
Διευκρίνισε ωστόσο πως "οι μεταρρυθμίσεις είναι λίγο σαν τις μεταμοσχεύσεις", όπως είπε χαρακτηριστικά. "Πρέπει να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη. Η αρχιτεκτονική τους να είναι συμβατή με την πραγματικότητα της χώρας που καλείται να την εφαρμόσει".
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη να συζητηθούν τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και κυρίως της Κύπρου που βγήκε από το πρόγραμμα χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο, μειώνοντας μόνο τις δαπάνες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουμε και στη χώρα μας δείγματα γραφής ότι μία πολιτική μείωσης μπορεί να έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως συνέβη με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι δόθηκε από το πρώτο πρόγραμμα μεγαλύτερη έμφαση στην φορολογική πολιτική και μεταφέρθηκε το κόστος στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η βούληση για μεταρρυθμίσεις.
"Σε κάθε πρόγραμμα προσαρμογής υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά το κόστος της ακινησίας είναι μεγαλύτερο από το όποιο κόστος εάν τολμήσει κανείς αλλαγές", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ως πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος την αναβολή κρίσιμων αποφάσεων.
Τέλος επέκρινε την ευκολία στοχοποίησης της έννοιας του τεχνοκράτη, ενώ χρειαζόμαστε την εξειδικευμένη γνώση με την οποία μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση προβλημάτων.
Κωστής Χατζηδάκης: Εθνικό καρκίνωμα της Ελλάδας ο λαϊκισμός
Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση χαρακτήρισε τον λαϊκισμό "εθνικό καρκίνωμα της Ελλάδας", υπογραμμίζοντας ότι μας έχει παγιδεύσει και μετά το ξέσπασμα της κρίσης σε οπισθοδρομική εσωστρέφεια.
Επισήμανε πως στο πρόγραμμά της η ΝΔ λέει όχι στον λαϊκισμό, στα συνθήματα και στην εύκολη αοριστολογία και ότι στόχος της δεν είναι η Ελλάδα των επιδομάτων αλλά των ευκαιριών για όλους.