Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να παρέμβει (σχεδόν αιφνιδιαστικά) στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, δείχνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του και πως η κυβέρνηση θα τον βρει απέναντί της σε περίπτωση ανορθογραφιών. Μάλιστα, στην ομιλία του στη Βουλή μίλησε για ιδεοληψίες, στρατιές ατάκτων, αλλά και παλαιωμένες αντιλήψεις, ενώ σε ότι αφορά το τέμενος ανάγκασε τον αρμόδιο Υπουργό, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, να ξεκαθαρίσει ότι θα δει εκ νέου την ρύθμιση.
«Προσπαθείτε να μεταφυτεύσετε μία διχαστική σκληρά κομματική λογική στον ευαίσθητο χώρο εκπαίδευσης, δηλαδή ότι κάνετε παντού κι ενώ δεν έχετε συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαίδευση», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και διευκρίνισε με νόημα ότι η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει να ελέγξει όχι, όμως τι θέλει να φτιάξει.
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο έκανε λόγο για έναν ακόμα κρίκο σε μία σπασμένη αλυσίδα ιδεοληψίας και προχειρότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά αποτελεί πλέον πάγια πρακτική κυβέρνησης να καλείται η Ολομέλεια να συμμαζέψει αυτοσχεδιασμούς, πασαλείμματα, κουτοπονηριές κυβέρνησης, όταν κρίνονται αντισυνταγματικά. «Σε θέματα εκπαίδευσης μπορούσατε κάνετε μία εξαίρεση», είπε και συμπλήρωσε ότι το εν λόγο σχέδιο νόμου μας πηγαίνει πολλά βήματα πίσω. «Σε μια εποχή που θα πρέπει να επενδύσουμε σε αξιολόγηση -άλλη μια λέξη που είναι απαγορευμένη για εσάς- επαναφέρετε την αρχαιότητα ως το σημαντικότερο, πίσω λοιπόν στην επετηρίδα τις παλαιωμένες αντιλήψεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα προσόντα», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, επανάφερε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για ελευθερία, αυτονομία αξιοκρατία, αξιολόγηση, διαφάνεια. «Θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα αφήσουν πίσω εναγκαλισμό με το κράτος που επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει τα πάντα στην εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί πρέπει έχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό», ξεκαθάρισε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ παρομοίασε τους ανθρώπους της εκπαίδευσης με πλούτο, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα την δουλειά τους. «Η επιλογή των διευθυντών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πολιτικές μακριά από μικροπολιτικές και κομματικά συμφέροντα», ξεκαθάρισε.
Ακόμα, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείων σχετικά με τις προθέσεις του στην Παιδεία. «Και στην παιδεία υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος για να πάμε μπροστά. Αυτός που περνάει μέσα από την αξιοκρατία τη διαφάνεια και τη μεθοδικότητα. Τα κριτήρια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης πρέπει να υπακούν σε αυτά κριτήρια», υπογράμμισε, έχοντας διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και να προχωρήσει με μια κυβέρνηση που δίνει μάχες οπισθοφυλακής και έχει επικίνδυνη πολιτική ελέγχου των πάντων και ιδεοληπτικές αντιλήψεις.
«Φάρσα η στάση των ΑΝΕΛ για το τέμενος»
«Μόνο ως φάρσα μπορώ να εκλάβω τη στάση των ΑΝΕΛ που καταψηφίζουν». Με αυτή τη φράση επέλεξε να σχολιάσει το «όχι» του κόμματος του Πάνου Καμμένου για τη διάταξη που αφορά το Τέμενος στο Βοτανικό. Προσέθεσε, βέβαια, ότι με τις αντιφάσεις σημερινής κυβέρνησης, όλα μπορούμε να τα δούμε. Σχετικά, πάντως, με την ουσία του ζητήματος εξήγησε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συμφωνήσει, εάν ο κ. Γαβρόλγου εξετάσει το ζήτημα της χρηματοδότησης. «Η διάταξη επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα από την αλλοδαπή να χρηματοδοτήσουν το ΝΠΙΔ και θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι διασφαλίζουμε την πηγή και την προέλευση χρηματοδότησης αυτών πόρων», υπογράμμισε και πρότεινε ο έλεγχος να επεκτείνεται και στις πηγές χρηματοδότησης του τεμένους.
(Φωτογραφία αρχείου: Sooc)