Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 28 πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εφ'' όλης της ύλης συζήτηση μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, στην οποία η ατζέντα περιελάμβανε ζητήματα όπως η οικονομία, η συνολική κατάσταση στην Ευρώπη, η τουρκική προκλητικότητα αλλά και τα Βαλκάνια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε την τουρκική προκλητικότητα που παρατηρείται στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια με την έξαρση του εθνικισμού να προβληματίζει ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο συνόδευε ο τομεάρχης εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Άγκυρα» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ, σχετικά με την πρόσφατη άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Φαρμακονήσι.
Στην ανησυχία που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις και η ένταση σε διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του ο κ. Κουμουτσάκος.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για πρωτογενή πλεονάσματα στα 2% και ανάπτυξη στο 4% και επέμεινε στην ανάγκη οι πιστωτές να αντιληφθούν τη χρησιμότητα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο μέλλον του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και στη χθεσινοβραδινή μίνι Σύνοδο στις Βερσαλίες.
«Δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω. Πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην κοινή δημοσιονομική πολιτική. Δεύτερον, στην δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών στους πολίτες των κρατών - μελών. Τρίτον, το θέμα της ασφάλειας και φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια ως Ευρώπης για να διαφυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικός, ενώ ανέπτυξε πτυχές από το συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ταυτόχρονα, όμως, ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις.
«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «το πιθανότερο είναι ότι θα χάσουμε την ημερομηνία της 20ης Μαρτίου. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν ένα χρόνο. Όσο αργεί, αυξάνονται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση και επιβαρύνεται η χώρα. Δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης».
Συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ
Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει, την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, την Πέμπτη στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, κυρία Federica Mogherini. Ακόμη, θα συναντηθεί, στις 14:30, με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani.
Οι συναντήσεις αυτές του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της χώρας μας, για τις εσωτερικές και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
Φωτογραφία: SOOC