Τη θέση ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις είναι ατελές και χρειάζεται συμπλήρωση διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM». Όπως διευκρίνισε, η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι απαραίτητη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κωλύματα για την συμμετοχή στη διοίκηση τηλεοπτικών επιχειρήσεων, για την άσκηση των δικαιωμάτων μετόχου σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις και για την ίδια την κατοχή μετοχών σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις.
«Δεν νοείται ο καναλάρχης να έχει λιγότερα κωλύματα από τον δημόσιο υπάλληλο» είπε και πρόσθεσε: «Εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή εφόσον έχει παραπεμφθεί κάποιος με αμετάκλητο βούλευμα, πάντως σε κάποια φάση ποινικής προδικασίας πρέπει να αναστέλλεται η συμμετοχή καναλάρχη στη διοίκηση τηλεοπτικής επιχείρησης και να αναστέλλονται τα δικαιώματά του από τα δικαιώματα του μετόχου ή μεγαλομετόχου. Και αν τελικά καταδικαστεί, τότε πρέπει να εκπίπτει για συγκεκριμένα αδικήματα βεβαίως, όχι για τροχαία παράβαση».
Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη σημερινή, δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το θέμα ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε: «Δεν θέλω να σχολιάσω την ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές να επιτελέσουν το καθήκον τους ανεπηρέαστοι από κραυγές και ψιθύρους. Να κρατήσουμε όλοι χαμηλούς τόνους, να σεβαστούμε την εν εξελίξει διάσκεψη του δικαστηρίου. Το όποιο αποτέλεσμά της πρέπει να γίνει σεβαστό».
Για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι συμφωνεί στη στοχοθεσία, όπως διατυπώθηκε στην ομιλία αλλά και στο πανό που έκανε λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και δίκαιη ανάπτυξη. «Οπωσδήποτε οι στόχοι είναι αυτοί. Το ζήτημα είναι πώς θα τους υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε. Παράλληλα είπε ότι δεν μπορεί να γίνει πραγματική κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα, απομονώνοντάς την από τον υπόλοιπο κόσμο. «Μετασχηματισμοί μπορεί να υπάρξουν μόνο σε ευρύτερο επίπεδο ευρωπαϊκό κατ αρχήν, να αλλάξει το κυρίαρχο μοντέλο κοινωνικής λειτουργίας συνολικά» σημείωσε.
Στην ερώτηση αν η αριστερά της Ευρώπης θα επιβιώσει, απάντησε πως ελπίζει ότι «η τάση αυτή που πραγματικά διαπιστώνεται για ενίσχυση της ακροδεξιάς είναι παροδική και ότι οι κοινωνίες θα συνειδητοποιήσουν ότι ο δρόμος δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, αλλά το να προχωρήσουμε προς το μέλλον, σε ένα μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας που θα είναι πιο δίκαιο κοινωνικά γιατί είναι σαφές ότι τις τελευταίες δεκαετίες επιδεινώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, επιδεινώθηκε η ανισοκατανομή του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει πρωτοφανής συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστους ανθρώπους παγκοσμίως». Σε αυτό το πλαίσιο τάχθηκε υπέρ της επικράτησης πολιτικών αναδιανομής του πλούτου και στοιχείων διακυβέρνησης σε υπερκρατικό επίπεδο με ευρύτερες συσπειρώσεις.
Αναφερόμενος στα μηνύματα που λαμβάνει από τις Βρυξέλλες για το χρέος, είπε ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης από το Eurogroup του Μαΐου ο οποίος δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Αυτός, όπως είπε, κάνει λόγο για βραχυπρόθεσμα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, για μεσοπρόθεσμα τα οποία θα ληφθούν το 2018 με τη λήξη του προγράμματος και για μακροπρόθεσμα που θα ληφθούν κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2020 και είναι αρκετά αδιευκρίνιστα. Ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε την ανάγκη τα μεσοπρόθεσμα να έρθουν νωρίτερα, για να μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος, αλλά σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται τέτοια διάθεση από την πλευρά ορισμένων τουλάχιστον εταίρων.
«Εκείνο που ρεαλιστικά μπορεί να περιμένει κανείς αυτή τη στιγμή είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Αυτό θα είναι ωφέλιμο, δεν θα λύσει όμως από μόνο του το πρόβλημα γιατί με βάση τις παραμέτρους του προγράμματος αυτού, οι αγορές που θα γίνουν από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν θα είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, θα είναι αξιόλογες πάντως. Η ουσία είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή η απόδοση των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά βρίσκεται στο 8.5% περίπου στο δεκαετές ομόλογο. Αυτό πρέπει να πέσει στο τρία και κάτω από το τρία για να μπορέσουμε να εκδώσουμε δεκαετές ομόλογο το καλοκαίρι ή στα τέλη του 2018. Φιλόδοξο μεν, δεν αποκλείεται δε αν συντρέξει μια σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων καίριο ρόλο θα παίξει και το να μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης από το 2017 και μετά» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ