«Είναι ένα μοντέλο που δεν λειτούργησε καλά και μάς οδήγησε στη χρεοκοπία, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ο κ. Χρυσόγονος υποστήριξε ότι σχεδόν ίδιο σύστημα απλής αναλογικής, που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση, εφαρμόζεται στη Γερμανία με επιτυχία εδώ και 70 χρόνια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως – όπως είπε – ότι θα υπάρξει η στοιχειώδης πολιτική ωριμότητα από τα πολιτικά κόμματα. «Με αυτό το σύστημα η Γερμανία έχε κυβερνητική σταθερότητα εδώ και 70 χρόνια γιατί να μην μπορούμε και εμείς;», αναρωτήθηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Βεβαίως, προϋπόθεση είναι να πέσει η φραστική οξύτητα στο δημόσιο βήμα και τα κόμματα να προσανατολιστούν περισσότερο στο να διαχειριστούμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε τον δημόσιο βίο».
Στο μεταξύ, ο κ. Χρυσόγονος, με ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητά να ενημερωθεί για ποιο λόγο επιχειρήσεις οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία κ.ά., εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος των επενδυτικών προγραμμάτων από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, τα οποία προορίζονται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Βέλγιο, με πληθυσμό μικρότερο από την Ελλάδα, έχουν εγκριθεί επενδυτικά προγράμματα εταιρειών και θα εκταμιευτούν κονδύλια, τα οποία είναι 4,5 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που θα δοθούν σε ελληνικές εταιρίες και επέκρινε την ΕΕ λέγοντας ότι οι παράμετροι του πακέτου Γιουνκέρ έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοούν τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες, αντί για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της Μεσογείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ