Κ. Χρυσόγονος: Η Ελλάδα δυστυχώς έχει καταστεί εδώ και χρόνια... «δοσομανής» χώρα

Κ. Χρυσόγονος: Η Ελλάδα δυστυχώς έχει καταστεί εδώ και χρόνια... «δοσομανής» χώρα

«Η Ελλάδα, δυστυχώς, εδώ και 6,5 χρόνια έχει καταστεί...δοσομανής χώρα... Δεν έχει κανένα νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, και πρόσθεσε: «Έτσι που τα καταφέραμε εφόσον χάσαμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και δεν μας δανείζουν πλέον οι κεφαλαιαγορές και προστρέχουμε ως ικέτες και επαίτες στα άλλα κράτη της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ για να μας δανείσουν αυτοί, καταλαβαίνετε ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς».

Ο κ. Χρυσόγος τόνισε πως ο τρόπος για να μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο είναι «βεβαίως, να υπάρξει και κάποια καλή πίστη και καλή θέληση εκ μέρους των δανειστών να προβούν στην αναδιάρθρωση του χρέους», αλλά κυρίως να γίνουν στη χώρα «διάφορα πράγματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο το σήμερα, αφορούν και το αύριο και το μεθαύριο της χώρας και των ανθρώπων της». Εξήγησε: «Εδώ επί δεκαετίες έχει οικοδομηθεί ένα κράτος χαοτικό θα έλεγα. Το ξέρουμε όλοι, το ζούμε καθημερινά, είναι ένα συστηματικό χάος αυτό το οποίο λέγεται ελληνικό κράτος... Αυτό, λοιπόν, πρέπει να ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων, πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποδοτικό, πιο φιλικό στον πολίτη, να παρέχει τις δυνατότητες και τα εχέγγυα, ώστε να μπορέσει και η οικονομία να αναπτυχθεί».

Αναφερόμενος στις διαρκείς πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρώπη, σχολίασε: «Προφανώς υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες -δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς διαφορετικά- οι οποίες έχουν να κάνουν και με τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Ο κ. Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα της γερμανικής κυρίως κοινής γνώμης, η οποία διακατέχεται από μια εντελώς αρνητική στάση και προκατάληψη, θα έλεγα, έναντι της χώρας μας και προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά αυτών των ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι και πιθανόν να διαρρεύσουν... μεγάλη μερίδα τους, δηλαδή, είναι πιθανόν να διαρρεύσει από τους Χριστιανοδημοκράτες προς την Εναλλακτική Αντιγερμανία. Εν πάσει περιπτώσει, όμως, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι και από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχουν κάποια όρια. Δεν είναι δυνατόν να μας πιέζουν με αυτό τον τρόπο».

Ο κ. Χρυσόγονος έκανε λόγο για το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, στο οποίο μάλιστα έχει διαπιστωθεί υπέρβαση στόχου, χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις απαιτήσεις μερίδας των δανειστών έναντι της Ελλάδας και τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται «εντός των συμπεφωνημένων με τους δανειστές» και «εντός των πλαισίων της κοινής λογικής σε ό,τι αφορά το ότι πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση για τη δεινά πληττόμενη και δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία».

«Αν το μείγμα των μέτρων πρέπει να είναι αυτό ή αν πρέπει να υπάρχει ένα ελαφρώς διαφορετικό μείγμα μέτρων, εγώ θα έλεγα να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία της πρώτης ηλικίας, όχι μόνο στην τρίτη ηλικία, διότι πράγματι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις αλλεπάλληλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια αλλά επίσης έχουμε ένα τρομερό πρόβλημα υπογεννητικότητας και τρομερό πρόβλημα παιδιών τα οποία βρίσκονται σε άπορες οικογένειες. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή και πιο ισόρροπη κατανομή των όποιων κοινωνικών παροχών... από εδώ και πέρα να κατευθυνθούν και στις άπορες οικογένειες με παιδιά» είπε.

Τέλος, δήλωσε «τελείως αντίθετος σε κάθε σκέψη ή προοπτική για πρόωρες εκλογές», εξηγώντας: «Η χώρα έχει μπροστά της πολύ δρόμο... μέχρι να επανέλθει στις αγορές του 2018 πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο με εκλογές. Πρέπει να προχωρήσουμε επαναλαμβάνω σε ουσιαστικές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις όχι αυτά που μας υπαγορεύουν οι ξένοι, αυτά που έπρεπε να τα είχαμε κάνει εμείς μόνοι μας εδώ και δεκαετίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ