Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την άποψη ότι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι η λύση και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, εξέφρασε στη σημερινή παρέμβασή του σε πάνελ του Συνεδρίου της Δράσης με θέμα το αν μπορεί να ηττηθεί ο κρατισμός ώστε να υπάρξει ανάπτυξη ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.
Μάλιστα, δίνοντας το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και του πόσο αποφασισμένος είναι – μαζί με το κόμμα και όλους τους μεταρρυθμιστές – τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι χρειαστεί. Αλλιώς θα καταστραφούμε και εμείς οι ίδιοι».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δίνοντας το στίγμα των απαιτήσεων των καιρών, μίλησε για την «ανάγκη της διαμόρφωσης μιας ειλικρινούς συμμαχίας των μεταρρυθμιστών, καθώς δεν χωράνε αστεία και πρέπει να τελειώνουμε με το λαϊκισμό ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο». Επισήμανε ότι «είναι καιρός - παρά τις όποιες διαφορετικές αφετηρίες ή επιμέρους διαφορές – οι δυνάμεις της λογικής να βγουν με ένταση στο προσκήνιο, να εστιάσουν στα σοβαρά και στα κυρίαρχα ζητήματα που συμφωνούν και με στοχευμένες δράσεις στην οικονομία να κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη χώρα».
Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι το κόμμα της Δράσης σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων έχει αντιστρόφως ανάλογη συγκομιδή και μέγεθος σε σχέση με το εκλογικό της αποτέλεσμα.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εκτενή αναφορά στις παθογένειες που μας οδήγησαν ως εδώ, στον υπερβολικό κρατισμό, στη μη αξιολόγηση και την αναξιοκρατία στο δημόσιο, ενώ παραδέχτηκε ότι «η δεξιά έχασε τη μάχη των ιδεών εδώ και δεκαετίες, σχεδόν από τη δεκαετία του ''50, ενώ η δικτατορία συνέβαλε περαιτέρω στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος».
Έκανε αναφορά σ'' όλες τις προσπάθειες που κάποιοι πολιτικοί επιχειρούσαν τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας παραδείγματα όπως η (απαραίτητη) αξιολόγηση στο δημόσιο, τα ωράρια των τελωνείων, τα φαρμακεία, στην κατάργηση της ενιαίας τιμής των βιβλίων και πολλά άλλα που έβρισκαν πάντα τρομερές αντιρρήσεις απ'' όλο το συντεχνιακό σύστημα. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι κάποιες αλλαγές δεν γίνονταν καθώς υπήρχε κίνδυνος κυβερνητικής συνοχής έως και πλήρους αποδιοργάνωσης μιας ολόκληρης κυβέρνησης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της προσοδοθηρίας στηλιτεύοντας μερικώς και τις ευθύνες της Ε.Ε., που με τις πολιτικές της άλλαξε όλη την κουλτούρα στον αγροτικό τομέα, με απαγορεύσεις καλλιέργειας συγκεκριμένων προϊόντων όπως καπνά π.χ., ενώ πολλοί αγρότες υποχρεώθηκαν – με επιδότηση – να μην παράγουν τίποτα. «Το λέω εγώ, ένας κατ'' εξοχήν ευρωπαϊστής», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας να βγουν στο προσκήνιο για να αναχαιτιστεί η κρίση και να μη χαθεί όλη η δεκαετία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.