Δίνουμε τις δικές μας απαντήσεις στην Τουρκία, χωρίς κραυγές για εσωτερική κατανάλωση, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας απόψε στο «Φόρουμ των Δελφών».
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ τον Ιανουάριο στην Αθήνα, και τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως παραφωνία στην ευρύτερη περιοχή.
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, και εναπόκειται στις εταιρείες το πώς θα προχωρήσουν.
Σε σχέση με τις αντιδράσεις που αναφύονται για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως η συζήτηση πρέπει να γίνεται με όρους σοβαρότητας. «Κλείνουμε τις λιγνιτικές μονάδες, το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης, δεν θέλουμε τις ανεμογεννήτριες. Αναρωτιέμαι τι μένει σε αυτόν τον τόπο. Αν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική ας μας την πει κάποιος», ανέφερε. Επανέλαβε δε, ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα επικαιροποιηθεί με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.
Τέλος, για την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως στόχος είναι να αλλάξει το μοντέλο και να προσαρμοστεί σε βιώσιμες αναπτυξιακές δράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Επεσήμανε δε, ότι οι πόροι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Ελλάδα, αυξάνονται σημαντικά με τις προτάσεις της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, από 300 εκατ. σε 1,7 δισεκ. ευρώ.