Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την τραγική κατάσταση της ΔΕΗ αλλά και τα μέτρα που η κυβέρνηση και η εταιρεία θα λάβουν προκειμένου η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας να μην πτωχεύσει, περιέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή. Σίγουρα, όμως, ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ θα σωθεί, διότι όπως είπε: «Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν υπάρχει χώρα και αυτό θέλω να γίνει γνωστό και εδώ και στις Βρυξέλλες». Παράλληλα, προσέθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι σαφές: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε όρθιο τον πυλώνα της ενέργειας, της οικονομίας, τη ΔΕΗ»!
Νωρίτερα, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, λέγοντας ότι είναι πραγματικά σε άσχημη κατάσταση. «Το 2014 έκλεισε η χρονιά με κέρδη 90 εκ. ευρώ. Το πράγμα χειροτέρευσε και τελικά το 2018 είχαμε την ετήσια έκθεση, ισολογισμό και κατέγραψε ζημιές 903 εκ. ευρώ. Τα 90 εκ. κέρδη γίναν 900 εκ. ζημιές. Η πορεία της μετοχής ήταν εξαιρετικά αρνητική. Η ΔΕΗ ήταν από τους πρωταθλητές στις μειώσεις των τιμών των μετοχών. Από το 2015 μέχρι το 2019 υποχώρησε κατά 83%. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις στο δίκτυο μειώθηκαν στο μισό το 2018 σε σχέση με το 2012», τόνισε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι συνολικά η οικονομία λόγω του προβλήματος της ΔΕΗ θα βρίσκονται σε περιδίνηση. «Θα μπορούσα να κερδίσω ακόμα 25 μέρες χωρίς να παίρνω κανένα μέτρο. Τι θα συνέβαινε στη χώρα αν μέναμε απαθής; Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε στις 25 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό για να επιβιώσει η ΔΕΗ και να είναι βιώσιμη για το επόμενο έτος θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσό που υπερβαίνει τα 900 εκ. ευρώ. «Η τραγική κατάσταση αποτυπώθηκε το 2019 από τον ορκωτό λογιστή. Η εταιρεία λέει ότι τους επόμενους μήνες υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας και αυτή την ώρα η κυβέρνηση και η διοίκηση έχει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου που θα βγει η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, ώστε να μην θεωρήσει την εταιρεία βιώσιμη», είπε.
Παράλληλα, απάντησε σε όσους τον επικρίνουν ότι ο ίδιος με όσα λέει απαξιώνει την επιχείρηση. «Η απαξίωση καταγράφεται γιατί δεν μιλάμε το «αττικό μετρό» ή τα ΕΛΤΑ που δεν είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ. Αποτιμάται από την αγορά ή τα χρηματιστήρια. Όταν ήρθαμε εμείς που θεωρητικά την απαξιώνουμε η τιμή της μετοχής ανεβαίνει . Από 1,2 ευρώ είναι 2,5 ευρώ από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα. Είχε μια από τις μεγαλύτερες ανόδους στο χρηματιστήριο. Να μην μετέρχονται αυτό το επιχείρημα γιατί είναι το πιο έωλο».
Ο Κ. Χατζηδάκης εξήγησε, επίσης, τους λόγους για τους οποίος η επιχείρηση έφτασε σε αυτό το τραγικό σημείο.
- Ο πρώτος λόγος είναι ότι εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Ήμουν τότε βουλευτές εκπονήθηκε με υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Μανιάτη. Ήταν ένα σωστό σχέδιο. Συμφωνήθηκε τότε το 1/3 της επιχείρησης μονάδες παραγωγής, πελάτες, εργαζόμενοι να ιδιωτικοποιηθεί, και τα έσοδα να πάνε, 1.5 με 2 δις, στα ταμεία της ΔΕΗ για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας και να γίνουν επενδύσεις.
- Δεύτερο λάθος. Όχι μόνο εγκαταλείφθηκε το σχέδιο αλλά έγινε κάτι αδιανόητη. Η κυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ προχώρησε στο χώρο της ενέργειας την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ κατά 66%. Στον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή στους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, η κυβέρνηση προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση 49%. Στη ΔΕΗ υπήρχε ο φόβος μη χαρακτηριστεί η κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη. Υποστήριξε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Εν ονόματι αυτού συμφώνησε με την Κομισιόν, που συνέχιζε να πιέζει για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, να πέσει από το 90% στο 50% έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. Η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Υπουργό οι δημοπρασίες των ΝΟΜΕ ήταν η χαριστική βολή. «Η ΔΕΗ τα τελευταία 4 χρόνια έχασε 600 εκ. ευρώ, που δεν τα έχασε, τα κέρδισαν οι ανταγωνιστές της. Όλοι αυτοί εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
Απαντώντας στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας τόνισε επί της ουσίας ότι δεν υπάρχει κάποιος «τρελός» να πάρει ένα χρέος της τάξης των 5 δις. «Δεν υπάρχουν τρελοί να βάλουν λεφτά σε μια επιχείρηση που χρωστάει 5 δις και ζει με το φάσμα της μη βιωσιμότητας. Δεν υπάρχει η λύση μιας μικρής ΔΕΗ. Γιατί όποιος πάρει το 1/3 της ΔΕΗ θα πάρει και το 1/3 των ζημιών. Δεν υπάρχει η λύση της κακής ΔΕΗ γιατί πρέπει να πληρωθεί από τους Έλληνες φορολογούμενος, κάτι που μπορεί να έχει κόστος 5 δις την επόμενη τετραετία, πενταετία», υπογράμμισε.
Εξηγώντας τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, για «να βγάλει η εταιρεία της τη μύτη έξω από το νερό», σημείωσε: «Αύριο το ΔΣ θα πάρει αποφάσεις για τον εξ ορθολογισμό των τιμολογίων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για 7 εκ. συνδέσεις τα βασικά τιμολόγια θα είναι ουδέτερα, χωρίς επιπτώσεις. Επίσης αποφασίστηκε η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο πέντε. Η προηγούμενη το είχε μειώσει από 15 στο 10. Η επίπτωση από αυτή τη μείωση είναι 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό τον μήνα. Και επίσης αποφασίστηκε καθώς όλοι καλούνται να πληρώσουν ένα κόστος θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχουν μια συμμετοχή και οι εργαζόμενοι. Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών γιατί έχουν υποστεί μειώσεις 35% αλλά τους ζητάμε να μην έχουν το προνόμιο μιας έκπτωσης που είχαν 75% το μήνα στα τιμολόγια τους να περιοριστεί στο 30%. Σωστή και κοινωνικά δίκαια απόφαση. Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από τη σωτηρία είναι οι εργαζόμενοι».
Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι σχετικές δημοπρασίες θα σταματήσουν. «Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε γραφειοκράτη των Βρυξελλών απέναντι», είπε και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει ένας νόμος για την ευελιξία της εταιρείας, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τέλος, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση η επιχείρηση δεν θα κυνηγήσει τους φτωχούς ανθρώπους, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία 60.000 οφειλές, χρωστούν 800 εκ. ευρώ! «Δεν πρόκειται για ανήμπορους ανθρώπους. Αλλά για "πονηρούληδες" που έτυχαν μιας ασυλίας», είπε.