Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Bήμα βήμα στήνεται το σκηνικό της υποχώρησης από το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα του χρέους. Οι διθυραμβικές δηλώσεις περί γραβάτας μπήκαν στο αρχείο και το «φέσι» εισήλθε στη ζωή μας δια στόματος Αλέξη Τσίπρα.
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς των επιτελών του πρωθυπουργού, ο πήχης που λίγο πριν από την ψήφιση του μνημονίου ήταν ψηλά, μέρα με την μέρα ολοένα και πέφτει τείνοντας να γίνει πλέον ένα με το πάτωμα.
«Όλα δείχνουν ότι η 15η Ιουνίου θα αποδειχθεί άγονη για τα ελληνικά συμφέροντα» έλεγε στο liberal.gr στέλεχος που παρακολουθεί την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα στο επερχόμενο Εurogroup να λάβει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, αν και ούτε η συγκεκριμένη διαδικασία δείχνει απλή, μια και υπολείπονται δεκάδες προαπαιτούμενα, όπως αποκάλυψε ο Jeroen Dijsselbloem.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί όποια συμφωνία και αν του δώσουν και αυτό θα γίνει στις 15 Ιουνίου και όχι στις 22 Ιουνίου, ημέρα που θα συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
«Εάν φτάσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, η εβδομάδα μεταξύ 15ης Ιουνίου και 22ας Ιουνίου θα είναι φρικιαστική εβδομάδα για τις αγορές, άρα η ελληνική οικονομία θα πάει πάρα πολύ πίσω και η προσπάθεια του για έξοδο στις αγορές θα γίνει εξαιρετικά δυσκολότερη» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στα «Παραπολιτικά», αποτυπώνοντας το κλίμα στη ΝΔ για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και μία σημαντική παράμετρο, προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες και εντυπώσεις. Η Σύνοδος Κορυφής δεν μπορεί να λάβει καμία σχετική απόφαση, παρά μόνο να παραπέμψει ξανά το θέμα στους υπουργούς των Οικονομικών, συγκαλώντας ένα έκτακτο Eurogroup για το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Την περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις. Φανταστείτε τη χώρα να φτάνει στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, χωρίς να έχει δοθεί λύση.
Το συμπέρασμα που βγάζουν στη ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση στις 15 Ιουνίου θα δεχτεί τη συμφωνία, την ίδια ή λίγο χειρότερη από αυτή που δόθηκε στις 22 Μάιου, θέλοντας σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην εξουσία.
Στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι ότι τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός περί γραβάτας την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή αποτελούσε τμήμα μιας καλοστημένης προσπάθειας τόνωσης του ηθικού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Επί της ουσίας ποτέ δεν υπήρξε θέμα ρύθμισης του χρέους και αυτό ήταν, το οποίο το γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήξεραν ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στο χρέος θα γινόταν μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που πλέον αποκαλύπτεται με εκκωφαντικό τρόπο.
«Ένα ένα τα αφηγήματα του κ. Τσίπρα φεύγουν από το τραπέζι» έλεγε στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά ότι από εδώ και στο εξής ο πρωθυπουργός θα κάνει απλή διαχείριση της ήττας του.
«Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πότε και το αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να πάει τη χώρα σε εκλογές ελλείψει αφηγήματος. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η εμμονή με την καρέκλα δε θα καμφθεί εύκολα» συνέχισε η ίδια πηγή, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην παραδώσει την εξουσία.
(Φωτογραφία: Sooc)