Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για την ΕΕ και η υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ "είναι ξεχωριστά ζητήματα", ξεκαθάρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αφού ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε τα δύο ζητήματα.
"Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε μια αιφνιδιαστική αλλαγή πλεύσης, συνέδεσε την έγκριση από την Άγκυρα της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την τελική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 14 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλά χρόνια.
Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οργάνωσε μια συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, αργά το απόγευμα. Διπλωματικές πηγές είπαν όμως ότι η συνάντηση αυτή διακόπηκε προκειμένου ο Ερντογάν να συζητήσει με τον Σαρλ Μισέλ.
Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εκείνη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.
«Καλώ από εδώ αυτές τις χώρες που κάνουν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
«Πρώτα, ελάτε να ανοίξετε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια θα ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως κάναμε και για τη Φινλανδία», είπε, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει την έκκλησή του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Η αντίδραση της ΕΕ
«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ», ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με ένα πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».