Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Πριν περάσει την πόρτα του γραφείου του Wolfgang Schaeuble γνώριζε ότι θα ήταν μία «δύσκολη» όσο και «τεχνική» συζήτηση με τον επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προετοιμαστεί και για τα δύο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμεινε σταθερός στη γραμμή που χάραξε στην συνάντηση που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο, μερικές ώρες πριν.
Πιστός στην γραμμή υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, διατύπωσε ξανά τη δέσμευσή του πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη ενώ επέμεινε και σε ένα ακόμα στοιχείο, πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ποια ήταν η στάση που κράτησε ο χερ Σόιμπλε, σύμφωνα με γερμανικές πηγές.
«Περισσότερο άκουγε παρά μιλούσε» ήταν η φράση γερμανικής πηγής που γνωρίζει το περιεχόμενο της συνάντησης. Σημείωνε, άκουγε τα στοιχεία με προσοχή, προσηλωμένος στη λογική της τήρησης των συμφωνιών.
Η συνάντηση Schaeuble Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων του γερμανού υπουργού οικονομικών περί grexit, στοιχείο που δίνει τη δική του ξεχωριστή διάσταση στο τετ α τετ.
Στο επιτελείο άλλωστε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχαν κρύψει την ανησυχία τους για τους ψιθύρους περί grexit που ολοένα και πιο πολύ ακούγονται εντός της γερμανικής βουλής. Γι' αυτό άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει μήνυμα προσήλωσης της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα στην τηλεοπτική του δήλωση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν προετοιμασμένος για μια εξαιρετικά αναλυτική τεχνική συζήτηση. Είχε φακέλους, διαγράμματα αλλά και απαντήσεις για κάθε πιθανό ερώτημα, κάτι που σχολιάστηκε θετικά από γερμανικούς κύκλους.
Έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων και την περιστολή των δαπανών, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, πέρα και πάνω από τα μνημόνια, σε τομείς όπως η Παιδεία, η δικαιοσύνη, η υγεία. Παράλληλα τόνισε ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν στο ραντεβού με τον κ. Schaeuble, που έγινε χωρίς κάμερες και φωτογράφους, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου Στέλιος Πέτσας και Χρήστος Σταϊκούρας. Αμέσως μετά δεν έγινε κάποια διαρροή από την ελληνική πλευρά μια και θέλησαν όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές να διαφυλάξουν την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη.
Πολύ θετικό ήταν το κλίμα στο γεύμα που είχε αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης με κορυφαία στελέχη μεγάλων γερμανικών εταιριών, όπως της Fraport, της DAS, της TUI, της Deutsche Telekom.
Τον κ. Μητσοτάκη παρουσίασε στους γερμανούς επιχειρηματίες ο CEO της Fraport Stefan Schulte, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο βιογραφικό του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας τα ένσημα του στον ιδιωτικό τομέα.
Τον χαρακτήρισε μεταρρυθμιστή, τόσο για το έργο του ως υπουργού στην κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και για τις αλλαγές που προώθησε όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε και το κομμάτι του προγράμματος του για προσέλκυση επενδύσεων 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στα πρώτα πέντε χρόνια, προκειμένου, από το 10% του ΑΕΠ σήμερα η χώρα να φθάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 20%.
Στο επιτελείο Μητσοτάκη επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για το ταξίδι στη Γερμανία, όπου πρωταρχικός στόχος ήταν το χτίσιμο της αξιοπιστίας για τη χώρα συνολικά.
Επόμενος σταθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη δική του ξεχωριστή σημασία το ραντεβού με τον ευρωπαίο επίτροπο Pierre Moscovici, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, με την δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή...
Photo by Sooc