Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πρωτοβουλία συνεννόησης με τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δηλαδή θα επιχειρήσει να μιλήσει για παράδειγμα με το ΚΙΝΑΛ που ψήφισε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών και ζητά επέκτασή της, όχι... προαιρετικά αλλά με τις ίδιες επιπτώσεις που προβλέπουν και αναστολή εργασίας. Ποιο είναι όμως το... αποτύπωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο της πανδημίας; Και γιατί επιδιώκει να βάλει στο πλάνο και τα άλλα κόμματα;
«Ιχνηλατώντας» στους 22 μήνες της κρίσης στη δημόσια υγεία βρίσκει κανείς παρεμβάσεις, θέσεις και τοποθετήσεις που αφενός αποδομούν το αφήγημα της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, αφετέρου αναδεικνύουν το όψιμο ενδιαφέρον της που εδράζεται σε μικροκομματικές λογικές με το βλέμμα σε πολιτικά οφέλη.
Από την αμφίσημη στάση του Αλέξη Τσίπρα και το κλείσιμο του ματιού στους ανεμβολίαστους μέχρι τις τοποθετήσεις του Παύλου Πολάκη και τις επιθέσεις όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά στο επιστημονικό προσωπικό ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε να επιδιώκει την εκμετάλλευση της πανδημίας σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Κλιμάκωσε όμως την επιθετική του στάση από τον Σεπτέμβριο του 202Ο όταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε στη Βουλή ότι «Με μπαλώματα, ψέματα και προπαγάνδα από έναν καλοστημένο μηχανισμό, δεν πρόκειται να κρύψετε τα προβλήματα»
Από εκείνη την ημέρα (είχε προαναγγελθεί τον Ιούλιο του 2020 μια επιθετική τακτική υψηλών τόνων μέσα και έξω από τη Βουλή καθώς και στήριξη κάθε ομάδας που αντιτίθεται στην κυβέρνηση) ο ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς τονίζει ότι έχει βάλει πλάτη στην πανδημία χρησιμοποίησε κάθε πρόσφορο μέσο ώστε η πανδημία να μετατραπεί σε πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης.
Άλλωστε το ξεκαθάρισε το στέλεχος του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας τον περασμένο Μάιο ότι η πανδημία είναι ευκαιρία για την αριστερά εν αντιθέσει με την κανονικότητα που δεν είναι ποτέ ευκαιρία. Ουσιαστικά είχε περιγράψει όλο το σκεπτικό της τακτικής της Κουμουνδούρου. Της πολιτικής επιλογής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως πρώτο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη να δράσουμε ώστε αυτές οι μετατοπίσεις, αυτές οι ρωγμές που υπήρξαν στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας να μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη, σε μια ουσιαστικότερη πολιτική αλλαγή» είχε τονίσει προσθέτοντας πως «η κανονικότητα, στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Η κανονικότητα οδηγεί στον ατομικισμό, γι’ αυτό και η κυβέρνηση επενδύει στην ατομική ευθύνη».
Ήταν Νοέμβριος του 2020 όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε πως η Θεσσαλονίκη θα γίνει Μπέργκαμο, και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μία κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί δεν κλείνει τη χώρα και από την άλλη όταν το αποφάσιζε την κατηγορούσε πως την έκλεισε πλήττοντας την οικονομία. Την ίδια περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν όλων των άλλων που και σήμερα επαναλαμβάνει διαρκώς, ότι «Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ελπίδα, λέγοντας δήθεν ότι έχει εξασφαλίσει - και μάλιστα δωρεάν - ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί». Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους όμως τα πρώτα εμβόλια έφθαναν στην πρωτεύουσα. Και ενώ κατηγορούσε την κυβέρνηση υπερασπιζόταν τα συλλαλητήρια εκείνης της περιόδου παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Για να φτάσει στη συνέχεια τον Φεβρουάριου τρέχοντος έτους να δηλώνει πως δέχεται το ρίσκο που προκαλεί ο συνωστισμός στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαύλιζε φτάνοντας στο σημείο μάλιστα στη συνέχεια η νεολαία αλλά και στελέχη του να συμμετέχουν μέχρι και στις συγκεντρώσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Όλο το διάστημα που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και χαϊδεύοντας τα αυτιά ανεμβολίαστων, αλλά και αντιεμβολιαστών αν υπολογίσει κανείς τις δηλώσεις το Παύλου Πολάκη που ποτέ δεν καταδίκασε επισήμως η Κουμουνδούρου, ότι ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί διότι το εμβόλιο για τον covid δεν είναι δοκιμασμένο. Φυσικά δεν ήταν η μοναδική του δήλωση για το ζήτημα αυτό εν τούτοις οι όποιες αντιδράσεις ήταν μεμονωμένες με τη συνολική γραμμή του κόμματος να είναι υπερασπιστική προς τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σημείο να ζητά μέχρι και αναστολή των εργασιών της Βουλής και διακοπή το νομοθετικού έργου της κυβέρνησης για να σταματήσει να υποδαυλίζει συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις το κόμμα του, ζήτησε υπουργό κοινής αποδοχής, όπως και πρόσφατα συμπεριλαμβάνοντας την επιτροπή των ειδικών για την οποία επίσης έθεσε θέμα επιλογής των μελών από τα... κόμματα.
Η επιτροπή των επιστημόνων βέβαια βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Απρίλιο του 2020 κιόλας ο Θανάσης Καρτερός που διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού έγραψε άρθρο με τίτλο «όταν έκλαψε ο Τσιόδρας» ανοίγοντας τον χορό των κατηγοριών εναντίον του Σωτήρη Τσιόδρα υποστηρίζοντας πως προπαγανδίζει υπέρ της κυβέρνησης.
Τον Οκτώβριο του 2020 Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης δήλωναν ότι ο καθηγητής «καλύπτει την αδράνεια της ΝΔ στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα ΜΜΜ». Από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης που και προ ημερών ακόμη κατηγορούσε τον Σωτήρη Τσιόδρα και επιτίθετο σε άλλα μέλη της επιστημονικής επιτροπής με ανοίκειες εκφράσει αμφισβητώντας την επιστημοσύνης τους.
Η αποδόμηση της επιτροπής επιστημόνων εντάχθηκε εξ αρχής στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ώστε σήμερα να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν... πείθει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά εξακολουθούν να επενδύουν στις επιπτώσεις της πανδημίας. Το προηγούμενο Πάσχα κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί χάθηκε το Πάσχα. Το καλοκαίρι γιατί άνοιξε τη χώρα στον Τουρισμό και τώρα ζητά σκληρότερα μέτρα ενώ οι ίδιοι μετρούν τους νεκρούς βάζοντας τους μπροστά στην κριτική που ασκούν κατά της κυβέρνησης.
Αίφνης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει το τελευταίο διάστημα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε τα κόμμα της αντιπολίτευσης, τα «δημοκρατικά» όπως δηλώνει να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιχειρεί να εμφανιστεί επικεφαλής της πολυπόθητης «προοδευτικής κυβέρνησης» και ενός αντιδεξιού μετώπου ως αντίδραση στην κινητικότητα που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ και στη δημοσκοπική, ενδεχομένως και πρόσκαιρη, άνοδό του υπό τον φόβο της κάλυψη μέρους του κενού στην κεντροαριστέρα.
Ο ίδιος επισκέπτεται νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, καταγγέλλει την κυβέρνηση και καταθέτει προτάσεις που όλες έχουν ως κοινό παρανομαστή τις προσλήψεις και την έμμεση στήριξη των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Σημειώνεται πως το κόμμα του καταψήφισε την ρύθμιση που προέβλεπε την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς και τώρα ζητά επέκτασή του αλλά χωρίς να υπάρχουν ποινές σε όσους αρνηθούν.
Χθες βρέθηκε στον Βόλο, προχθές ήταν στη Λάρισα, και ενώ αντικείμενο υποτίθεται είναι το επικείμενο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί την αποδόμηση της Κυβέρνησης και την καλλιέργεια ενός κλίματος αγανάκτησης και οργής. «Δεν ήρθα στον Βόλο με αντιπολιτευτική διάθεση, διότι είναι δύσκολες οι στιγμές και θα τις αντιμετωπίσουμε μαζί και καλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάρει άμεσα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου συνέχισε σημειώνοντας ότι «η ανεπάρκεια, η προχειρότητα και η ατολμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εμφανείς. Να πάρει μέτρα έγκαιρα για την επιδημιολογική επιτήρηση, για την ιχνηλάτηση, για την ενίσχυση του εμβολιασμού, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τόσο της Α/θμιας, όσο και της Β/θμιας Υγείας. Μας οδηγεί για άλλη μια χρονιά, και ενώ έχουμε φέτος το εμβόλιο - ενώ πέρυσι δεν το είχαμε - σε μία εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως σε ένα καταστροφικό για την Οικονομία lockdown και θα έχει την απόλυτη ευθύνη».
«Να σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να βλέπει με ψηφοθηρικό τρόπο την αναγκαιότητα αυστηροποίησης σε ορισμένους κλάδους. Δεν μπορεί να μη γίνονται τεστ στην είσοδο των ναών και να μένουν απροστάτευτοι οι πιστοί που θέλουν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν μπορεί οι αστυνομικοί που ελέγχουν τα πιστοποιητικά να μην είναι εμβολιασμένοι» συνέχισε για να σημειώσει ότι Καλώ για άλλη μία φορά τον κ. Μητσοτάκη να πάρει πρωτοβουλία τώρα. Να σταματήσει να έχει λευκή πετσέτα στο ζήτημα του εμβολιασμού».
«Οι επιστήμονες», κατέληξε, «δίνουν δραματικές προβλέψεις, οφείλει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν τις αναλάβει και επιμείνει στην προχειρότητα και την ανεπάρκεια, θα βρεθούμε μπροστά σε εκατόμβη νεκρών και θα κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα και θα είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη».
Και αφού, όπως ανέφερε, δεν έκανε αντιπολίτευση ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών. Το έστω και όψιμο ενδιαφέρον θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό αν ο πρότερος βίος ήταν «έντιμος» ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο, μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία, θέμα.
Και φυσικά εάν οι όποιες κινήσεις γίνονται και προβλέπεται να γίνουν, δεν συνδέονται αφενός με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο το αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει καταρρεύσεις, αφετέρου με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε ένα συνέδριο, το οποίο δύναται να εξελιχθεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αντί για έναυσμα αλλαγής σελίδας.
Το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν αφορά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει τους πολίτες και αδυνατεί να εισπράξει από τη φθορά της κυβέρνησης. Είναι ότι με τη στάση του αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και ορθολογικής διαχείρισης που έρχεται να προστεθεί σε πράξεις και παραλείψεις της πολιτείας αλλά και στην κόπωση των πολιτών.