Πάνω από 400 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από τουλάχιστον 20 χώρες από την ημέρα που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Ειδικά μετά τη σφαγή στην Μπούκα οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι χώρες αυξάνονται εν τούτοις οι ρωσικές πρεσβείες έχουν αντιδράσει με διπλωματικό τρόπο, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η απέλαση 12 διπλωματών προκάλεσε την αντίδραση τόσο της εδώ ρωσικής πρεσβείας όσο και της Μ. Ζαχάροβα της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και την αρνητική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Μόσχα θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες παρά τις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ε.Ε.» ήταν το σχόλιο που έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αναφορικά με τις απελάσεις που αποφασίζονται. Για την Ελλάδα όμως η αντίδραση ήταν διαφορετική και πολύ πιο έντονη
Η αρχή έγινε από την ρωσική πρεσβεία που απείλησε με επιπτώσεις για τη χώρα μας. Αποτέλεσε δέ συνέχεια των παρεμβάσεων που επιχειρεί είτε απευθυνόμενοι σε Έλληνες πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους είτε προτείνοντας συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία πρέπει να προσφεύγουν οι Έλληνες προκειμένου να ενημερώνονται.
Η συνέχεια δόθηκε από την Μ. Ζαχάροβα η οποία έκανε λόγο «Για πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις σημειώνοντας πως η Ρωσία θα απαντήσει καταλλήλως. Κατηγόρησε την Αθήνα ως «εξ ολοκλήρου» υπεύθυνη για αυτή την «εχθρική κίνηση» υποστηρίζοντας μάλιστα πως η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει «με πόσο ζήλο παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρους και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας».
Και κατέληξε σημειώνοντας ότι είναι λυπηρό που οι αιώνιοι ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της «διατλαντικής αλληλεγγύης» προσθέτοντας πως όσοι έλαβαν αυτή την αβάσιμη απόφαση ήθελαν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των δύο λαών και να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στους διμερείς δεσμούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που και η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ παρεμβαίνει. Όμως ο λόγος που η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο προκαλεί ερωτήματα και δείχνει να απευθύνεται σε αυτούς που θεωρούν πως η εισβολή στην Ουκρανία έχει βάσιμα επιχειρήματα.
Είναι δεδομένο πως το Κρεμλίνο και το καθεστώς Πούτιν έχουν εργαστεί προκειμένου η προπαγάνδα στην Ελλάδα να έχει αντίκρισμα. Σε συνδυασμό με τον τρόπο που κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν ακόμη και την ομιλία Ζελένσκι τους επιτρέπει να θεωρούν πως υπάρχει κοινό στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν.
Πολύ δε περισσότερο όταν ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση παρεμβαίνει με τρόπο που δείχνει μια λογική αποστάσεων αφού την ώρα που επιβεβαιώνονται σφαγές αμάχων δηλώνει μέσω του υπεύθυνου του τομέα εξωτερικών του κόμματος Γ Κατρούγκαλου ότι «Η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων» καθώς και ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας όταν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όχι όμως αδιακρίτως - στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών- και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας»