Είναι γνωστό ότι την Ελλάδα ο καθένας μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει. Ειδικά στην πολιτική σκηνή της χώρας, η έννοια της αντιστοιχίας λόγων και πράξεων είναι κάτι το ξεχασμένο. Τα κόμματα δείχνουν να μην θυμούνται τι έκαναν ή τι έλεγαν μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Πώς αλλιώς άραγε μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τον τρόπο που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί το πολύ σοβαρό θέμα της αποφάσης της δίκης της Χρυσής Αυγής;
Τα τελευταία 24ωρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδίδεται σε μία πρωτοφανή προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της πολυαναμενόμενης δίκης, την οποία όλα τα πολιτικά κόμματα περιμένουν να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Δημοκρατία που δεν είναι άλλος από την καταδίκη των μελών της ΧΑ.
Το κόμμα του κ.Τσίπρα λοιπόν προσπαθεί να δείξει στην κοινωνία ότι έχει την πρωτοκαθεδρία και την “μερίδα του λέοντος” στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε μία προφανή επιλογή οικειοποίησης της αντιναζιστικής συμπεριφοράς που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες. Για αυτό το λόγο άλλωστε καλεί και σε συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο το πρωί της Τετάρτης. “Η τακτική αυτή που εκπορεύεται από την Κουμουνδούρου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μία υποκριτική κίνηση , μια και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία προσπάθεια επιτάχυνσης της δίκης” αναφέρει γαλάζιο στέλεχος.
Η αλήθεια είναι και θα πρέπει να μην το ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και πλέον η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ. Το παραπάνω στοιχείο από μόνο του μπορεί να λέει πολλά ή για κάποιους μπορεί να αποτελεί μία απλή χρονική σύμπτωση. Σε κάθε περίπτωση είναι άξιο αναφοράς.
Παράλληλα κανείς δε δικαιούται να ξεχνά ότι σε σχεδόν τεσσεράμιση χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν λίγες οι φορές που το τότε κυβερνών κόμμα έφτανε ακόμα και στα όρια του “πολιτικού φλερτ” με την Χρυσή Αυγή για να καταφέρει μικρές πολιτικές νίκες της εποχής.
Ήταν Ιούνιος του 2016 για παράδειγμα όταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνιζε ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μίας θετικής ψήφος της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Κάποιοι την περίοδο εκείνοι μάλιστα μίλαγαν για την συγκρότηση ενός άτυπου “μετώπου” μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής, το οποίο εκφραζόταν σε συγκεκριμένα κομμάτια της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας, όπως π.χ.:
- Την 1 Ιουλίου 2013: Η προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ολοκληρώνει τις εργασίες της. Η Χ.Α. ψηφίζει υπέρ της παράτασης των εργασιών της, όπως ήταν η κυβερνητική πρόταση και σε αρκετά άλλα.
Προσοχή, κανείς δεν δικαιούται να μιλήσει για ένα κεντρικό σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ γιατί προφανέστατα δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο περί αυτού. Ομως σε καθαρά πολιτικό επίπεδο οι επιλογές του τότε κυβερνώντος κόμματος μπορούν και πρέπει να αναλυθούν...