Η Τήνος διχάζει ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ: Σφαγή για το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

Η Τήνος διχάζει ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ: Σφαγή για το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Για τα μάτια της Εκκλησίας ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ «σφάζονται» για μια ακόμη φορά. Αφορμή αυτή τη φορά αποτελεί το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, το οποίο –μέσω τροπολογίας- οι βουλευτές της πλειοψηφίας «μεθοδεύουν» να περάσει στο Δημόσιο, κάτι που θα αποδυναμώσει τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β'.

Πριν από λίγες μέρες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο αλλά και τον βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρο Δανέλλη κατέθεσαν τη ρύθμιση στο υπό συζήτηση στην Ολομέλεια νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, φαίνεται ότι η υπογραφή του κ. Παπαχριστόπουλου δεν εξέφραζε τον Πάνο Καμμένο. Κι αυτό διότι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξέδωσε πύρρειος ανακοίνωση ζητώντας να αποσυρθεί.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ διαφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο της τροπολογίας που αφορά στο ζήτημα του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, με την οποία επιχειρείται η αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας. Με την σχετική τροπολογία παραβιάζεται η αρχή του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας της Ελλάδος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ήταν ο κ. Παπαχριστόπουλος να ζητήσει να μην υπάρχει το όνομά του, κάτι που έγινε αφού επανακατατέθηκε πριν από λίγο με υπογράφοντες μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Τι αφορά

Πρόκειται για ένα θέμα που ήταν σε γνώση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ωστόσο αποφάσισε να μην το «λύσει» αφήνοντας το στάσιμο. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία επανέρχεται το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, στο κράτος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ουσιαστικά «ξεφεύγει» από τον έλεγχο του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β', κάτι που προφανώς γίνεται με τη «συναίνεση» της εκκλησίας.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του εν λόγω Ιδρύματος ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με το 10% των ακαθαρίστων εσόδων του αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το 5% στην Αποστολική Διακονία, το 2% στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου, ενώ από τα έσοδά του συντηρείται το Γηροκομείο Τήνου.

Την τελευταία ρύθμιση είχε φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014, σύμφωνα με την οποία το ίδρυμα θεωρείτο εκκλησιαστικό. Αυτό συνέβαινε επειδή ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, μητροπολίτης Σύρου και Τήνου, απέκτησε ex officio δικαίωμα ψήφου στην εκλογή για τις θέσεις του Αντιπροέδρου και γραμματέα στο ΠΙΙΕΤ.

Όλα τα παραπάνω από το 2015 τα γνώριζε ο Νίκος Φίλης, καθώς τότε είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη με τη δημοτική αρχή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Κυκλάδων.  Η προτροπή τους προς τον πρώην υπουργό ήταν να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο. Ο κ. Φίλης, όμως, έλαβε υπόψη του την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ήταν συνταγματική η ρύθμιση Λοβέρδου κι άρα δεν θα μπορούσε να επέμβει περαιτέρω.