Του Τάσου Ευαγγελίου
Συνεταίρους στο φιάσκο της συμφωνίας Κράτους - Εκκλησίας αναζητούν Τσίπρας και Ιερώνυμος που αδυνατούν να διαχειριστούν τη δεινή ήττα που έχουν υποστεί. Το Μαξίμου ήδη αντιδρά σπασμωδικά με απειλές και προειδοποιήσεις, ενώ η Αρχιεπισκοπή αναζητεί τρόπους να αντιμετωπίσει τις εκ των έσω βολές για πολιτική συναλλαγή με την κυβέρνηση. Ουδείς πέραν των Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου και των πολύ στενών συνεργατών τους γνώριζαν σχετικά με την «ιστορική συμφωνία» που μετατράπηκε σε φιάσκο και για τις δύο πλευρές.
Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε μελών της Ιεράς Συνόδου ούτε όμως από την άλλη πλευρά εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου. Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου με διαρροές να δημιουργηθεί η εικόνα πως για τη συμφωνία ήταν ενήμερος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέφτει στο κενό. Το διαψεύδουν ήδη κύκλοι της Αρχιεπισκοπής.
Αποτελεί δε μια προσπάθεια να βρεθεί συνέταιρος προκειμένου να μοιραστεί το κόστος της δεινής πολιτικής ήττας του Αλέξη Τσίπρα. Η σπασμωδική, εν θερμώ όπως λέγεται ήδη, αντίδραση και η ευθεία απειλή πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς και θα θέσει εκτός δημοσίου του κληρικούς είναι ενδεικτική του πανικού που προκάλεσε η νέα αυτή αποτυχία.
Απειλή που εκθέτει και τον ίδιο τον Ιερώνυμο ο οποίος ναι μεν είχε κερδίσει σε επίπεδο οικονομικό από τη συμφωνία μέσω της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας εν τούτοις βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος και με την πλειοψηφία της ιεραρχίας και με το σύνολο των ιερέων.
Ήδη Μητροπολίτες όπως ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατηγορούν τον Αρχιεπίσκοπο πως έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκκλησία. Οι δε αναφορές για «συναλλαγή» έρχεται να πλήξει την ίδια την εκκλησία και το ρόλο της.
Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος δείχνει να έχει υποστεί προσωπική ήττα. Εμφανίζεται να εμπλέκεται σε πολιτικά παίγνια και να επιτρέπει με τη στάση του στον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί την εκκλησία για μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους. Κυρίως μέσα από την υπόθεση των 10000 προσλήψεων στη θέση των ιερέων που θα ετίθεντο εκτός δημοσίου.
Ποιοι γνώριζαν
Οι διαπραγματεύσεις κράτους - εκκλησιάς που οδήγησαν στο γνωστό πλέον κοινό ανακοινωθέν και στις δηλώσεις περί «ιστορικής συμφωνίας» που έχει τιναχθεί στον αέρα, έγιναν σε πολύ στενό κύκλο με την προειδοποίηση να μη διαρρεύσει τίποτα. Η πορεία τους είχε συζητηθεί σε πρόσφατη συνάντηση- δείπνο, ένα από τα συχνά, μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης ενεπλάκησαν ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μ. Καλογήρου, ο υπουργός κ. Χαρίτσης για τα θέματα που αφορούν στην περιουσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο Χρ. Βερναδάκης και επικουρικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που είχε αναλάβει τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών από συναρμόδια υπουργεία.
Από την πλευρά της Εκκλησίας, το θέμα γνώριζαν ακόμη λιγότεροι. Ο επίσκοπος Σαλώνων Αντόνιος, ως διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησιάς της Ελλάδος και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Πατρών Χρυσόστομος.
Εν τούτοις σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις φέρεται να έχει παίξει ο επικεφαλής της Αποστολής της Εκκλησίας και προσφάτως διορισμένος στη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους, Κωστής Δήμτσας. Εκ των στενότερων συνεργατών του Ιερώνυμου που μάλιστα τοποθετήθηκε στο Άγιο Όρος παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμη και από το Φανάρι.
Όπως είναι σαφές όλα έγιναν σε πολύ στενό κύκλο. Χωρίς διαρροές. Μόνον την παραμονή και ανήμερα της συνάντησης Τσίπρα - Ιερώνυμου έγιναν οι πρώτες διαρροές ως προς το αντικείμενο της συνάντησης και μέρος του περιεχομένου του ανακοινωθέντος από το Μαξίμου.
Κανείς αρχηγός κόμματος ούτε άλλο στέλεχος είχε την οποιαδήποτε ενημέρωση. Η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση κινήθηκε όπως στην υπόθεση των Σκοπίων.