Μπορεί οι εκλογές να απέχουν ακόμα τουλάχιστον έξι μήνες , όμως στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου οι συζητήσεις εντείνονται για το ποιά Κυριακή θα στηθούν οι κάλπες στη χώρα. Οριστική απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί μια και ενεργειακή κρίση από την μία και η ένταση με την Τουρκία από την άλλη σε συνδυασμό μάλιστα με τις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα αποτελούν βασικές παραμέτρους στο διάλογο που έχει ανοίξει στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει από τα μέσα Σεπτεμβρίου το liberal.gr, δύο είναι οι πλέον πιθανές ημερομηνίες για την πρώτη κάλπη. Η Κυριακή 9 Απριλίου με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται 7 ή 14 Μαΐου. Οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν ένα ιδιαίτερο στοιχείο. Οι πρώτες θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και οι δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική τουλάχιστον 30 μέρες αργότερα.
Αυτό που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η όλη εκλογική διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του καλοκαιριού και άρα πριν στηθούν κάλπες στην Τουρκία και βεβαίως πριν από την κορύφωση του τουριστικού κύματος στη χώρα μας. Το βέβαιο είναι ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο ανησυχούν για την περίοδο της λεγόμενης «υπηρεσιακής» κυβέρνησης και το κατά πόσο ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευθεί εκείνες τις εβδομάδες. Παρά πάντως την ανησυχία, κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι «όλα θα γίνουν με την απαραίτητη θεσμικότητα και απόλυτη συνταγματική τάξη».
Μέχρι τότε πάντως δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες για τον Κυρ. Μητσοτάκη στο «καυτό» μέτωπο της λεγόμενης καθημερινότητας. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Δύο κομβικά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει μπροστά από τις εξελίξεις, μια και από το πεδίο των πραγματικών προβλημάτων κρίνονται οι νικητές των εκλογών.
Το στίγμα των προθέσεων του για το επόμενο διάστημα αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη. Ενώπιον των μελών της κυβέρνησης ο κ.Μητσοτάκης θα στείλει τα απαραίτητα μηνύματα και στην Άγκυρα επιμένοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά με... όρους.