Με την επάνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ηρώδου Αττικού και ενώ ήδη τρέχει η εκστρατεία για την επαναφορά της οικονομίας σε πρώτο πλάνο, θα δοθεί - μέσα από σειρά πρωτοβουλιών - και το λάκτισμα της κυβερνητικής αντεπίθεσης απέναντι στην μονοδιάστατη στρατηγική από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Μια στρατηγική, που σύμφωνα με την γαλάζια ανάγνωση, αποβλέπει στον εγκλωβισμό της πολιτικής ατζέντας στο θέμα των παρακολουθήσεων.
Το παζλ των επόμενων κινήσεων θα συμπληρωθεί με δυο σημαντικά κομμάτια που αφορούν στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αλλά και της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι ξεκάθαρο ότι η σύγκληση δυο εκ των κορυφαίων οργάνων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αποτελεί όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη, μια ευκαιρία για ενίσχυση της συσπείρωσης ενόψει των κοινοβουλευτικών αλλά και των προεκλογικών μαχών. Άλλωστε στο πολιτικό χρονόμετρο ήδη διανύεται ο τελευταίος χρόνος της κυβερνητικής θητείας που συνακόλουθα αποτελεί και την τελευταία στροφή πριν από την τελική ευθεία έως τις κάλπες.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα αξιοποιηθούν οι δυο περιστάσεις να γίνει μια επισκόπηση των στόχων που έχουν τεθεί και πιθανότατα να προστεθούν και επιπλέον. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη τα δυο πρόσωπα – κλειδιά στη γαλάζια πυραμίδα κυβέρνηση και κοινοβουλευτικής ομάδας, ο νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος και η Ντόρα Μπακογιάννη, «χτίζουν» το «επιχειρησιακό πλάνο» με την ενεργοποίηση του διαύλου της απευθείας επικοινωνίας με τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.
Είναι προφανές ότι το θέμα των παρακολουθήσεων αποτελεί ένα από τα αντικείμενα σε αυτούς τους κύκλους των επαφών, τόσο για τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση αλλά και στην στρατηγική που θα εφαρμόσει από την επόμενη ημέρα. Μια κίνηση που κρίνεται αναγκαία για την παρουσία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας στις εκλογικές περιφέρειες τους.
Είναι επίσης ξεκάθαρο, όπως αναφέρουν στο Liberal.gr υψηλόβαθμοι παράγοντες, ότι το αρχικό μούδιασμα που προκλήθηκε από τις εξελίξεις, στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν υπάρχει η εικόνα που επιχειρείται να φιλοτεχνηθεί από τα μέσα ενημέρωσης που απηχούν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι σαφής η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση της υπόθεσης. Παράλληλα όπως λέει στο liberal.gr υψηλόβαθμο στέλεχος η κυβέρνηση θέλει να αποσβέσει τον πιθανό αντίκτυπο της, στις προτεραιότητες που δεν είναι άλλες από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ανάδειξη του έργου που έχει ήδη παραχθεί. Το κυβερνητικό πλάνο εστιάζει -μεταξύ άλλων- στη διαρκή επένδυση κατά το διάστημα που μεσολαβεί έως στο ορόσημο της 20ης Αυγούστου, όταν μπαίνουν και τυπικά οι τίτλοι τέλους στο δυσκολότερο κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, για τις προοπτικές που διανοίγονται μέσω αυτού του γεγονότος.
Αναπόδραστα όμως, το κέντρο βάρους της κυβερνητικής προετοιμασίας θα πέφτει σταδιακά και στις κοινοβουλευτικές μάχες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που είναι προγραμματισμένες στο πολιτικό καλεντάρι μετά από μερικά εικοσιτετράωρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη στραμμένους τους προβολείς στα θεσμικά αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση αλλά και στην άμεση αντίδραση της απέναντι στο ζήτημα που ενέσκηψε με το πακέτο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ακόμη δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή κατεύθυνσης αναφορικά με τη στρατηγική για τα μέτρα στήριξης που θα εξαγγελθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραφε το liberal.gr η μορφοποίηση του καλαθιού της ΔΕΘ, θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του μήνα και δεν θα πρέπει να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει πατώντας γκάζι στο νομοθετικό έργο. Έτσι εκτός απροόπτου, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά την επανεκκίνηση των κοινοβουλευτικών εργασιών θα αφορά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.