Η Ρουμάνα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Λάουρα Κόβεσι, έχει αποστολή να ξεριζώσει το έγκλημα που αφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια Το 2022 αποδείχθηκε ιδιαίτερα πολυάσχολο για την υπηρεσία της, αφού τα χρηματικά ποσά που ερευνήθηκαν εννιαπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Politico, η ετήσια αναφορά της EPPO δείχνει ότι στο Βέλγιο, εκτός από τα ποσά που αφορούν σε φορολογική απάτη, ανήλθε σε 838 εκατ. ευρώ ενώ το 2021 ήταν 91 εκατ. ευρώ.
Η ακεραιότητα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ελέγχεται όλο και περισσότερο μετά το σκάνδαλο «Qatargate»του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «μετρητά έναντι επιρροής», στο οποίο εμπλέκονται πολλοί ευρωβουλευτές.
Αυτό σημαίνει μια νέα πολιτική βαρύτητα για την EPPO, η οποία άρχισε να λειτουργεί μόλις στα μέσα του 2021 και έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Και, ενδεχομένως, περισσότερη δουλειά.
Από τότε που ξέσπασε το Qatargate, η EPPO αποκάλυψε έναν αριθμό ερευνών σε βάρος ευρωβουλευτών. Τον Δεκέμβριο, το γραφείο ζήτησε την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή - κεντρικής υπόπτου στην έρευνα για το Qatargate, ερεύνησε την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, ενώ τη Δευτέρα, η EPPO ανακοίνωσε ότι η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 170.000 ευρώ από την ακροδεξιά ευρωβουλευτή Στεφανία Ζαμπέλι στο πλαίσιο έρευνας. Όλοι οι ύποπτοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την αθωότητά τους.
Αλλά η συνεργασία με τις Βρυξέλλες δεν είναι πάντα εύκολη, όπως επισημαίνει η Κόβεσι.
«Αν εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία, βλέπουμε ότι ο αριθμός των αναφορών που έχουμε λάβει από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πολύ χαμηλός», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις υποδείξεις για την καταγγελία ύποπτων εγκλημάτων
«Δυστυχώς, δεν λάβαμε πολλές πληροφορίες από τις [Γενικές Διευθύνσεις] της Κομισιόν. Τώρα προσπαθούμε να έχουμε διμερείς συναντήσεις μαζί τους για να εντοπίσουμε τους λόγους», δήλωσε ο εισαγγελέας.