Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Απριλίου δεν προδιαγράφουν σίγουρες τάσεις ούτε τετελεσμένα ένα μήνα πριν τις κάλπες.
Το 15%-16% της γκρίζας ζώνης, το 3%-4% που δηλώνει ότι ψηφίζει το «κόμμα Κασιδιάρη», το γεγονός ότι τμήματα του Κέντρου με σαφή προτίμηση προς τον Κ. Μητσοτάκη βρίσκονται σε προβληματισμό ιδιαίτερα για τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στο Κράτος, μπορούν να διαφοροποιήσουν τους συσχετισμούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Υπάρχει επίσης το μείζον θέμα της πολιτικής ατζέντας των εκλογών, του διακυβεύματος, η επίδραση ενός απρόοπτου γεγονότος ή μιας ξαφνικής κρίσης και της διαχείρισής της, τα λάθη που θα γίνονται. Όλα αυτά θα καθορίσουν μέχρι τελευταία στιγμή κρίσιμους συσχετισμούς για τις εξελίξεις, πέραν της πρωτιάς η οποία φαίνεται να έχει κριθεί.
Τελευταίες έρευνες που ολοκληρώθηκαν πριν το Πάσχα, καθώς και άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες, δείχνουν ότι η τάση της ανάκτησης από τη ΝΔ ενός 50% των απωλειών, έχει παγιωθεί και το προβάδισμα διαμορφώνεται σε ποσοστά 5%-5,5%.
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ βρίσκεται στην ζώνη του 34%-36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ζώνη 28%-30% και το ΠΑΣΟΚ στο 10%-12%. Η γκρίζα ζώνη μειώνεται αν και διατηρείται μεγάλη (15%-16%) και ίσως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο των τελευταίων ερευνών είναι ότι η Ν.Δ εμφανίζει γρηγορότερους ρυθμούς επιστροφής στις προ Τεμπών δημοσκοπικές της επιδόσεις έναντι των αρχικών προσδοκιών. Η εικόνα αυτή δημιουργεί αντικειμενικά την αίσθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανακτήσει κι άλλες δυνάμεις.
Οι ίδιες έρευνες, δείχνουν ότι βελτιώνονται οι επιδόσεις της ΝΔ σε σειρά δεικτών όπως αξιολόγηση έργου Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού, δημοφιλία Πρωθυπουργού, αύξηση της εκτίμησης του Κ. Μητσοτάκη ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός κ.ό.κ. Οριακή άνοδο των ποσοστών τους εμφανίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εμφανίζει πια πιο ορατές από παλαιότερα απώλειες προς ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και αυτό του δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.
Από την μια δεν μπορεί να πείσει ευρύτερα κεντρώα ακροατήρια, από την άλλη δεν μπορεί να εμφανιστεί ως αντισυστημική δύναμη, καθώς έχει κυβερνήσει την χώρα. Γι αυτό και καταφεύγει σε μια αποϊδεολογικοποιημένη, απολίτικη τακτική διευρύνσεων που όμως δημιουργεί σύγχυση σε αριστερές ζώνες ψηφοφόρων. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει δυσκολία να σταθεροποιήσει μια ανοδική πορεία μετά από μια περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε ένα σπιράλ καθόδου, ενώ η πρότασή του για μια «κυβέρνηση συνεργασίας» στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει, δεν φαίνεται να διευρύνει τις δυνατότητές του μέχρι τώρα.
Οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών που θα συμπέσουν και με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, θα μας δείξουν αρκετά. Ας περιμένουμε. Τίποτα δεν μένει σταθερό στην Πολιτική και αυτό ας το έχουν στην σκέψη τους όλα τα κομματικά επιτελεία.
* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll