Του Γιάννη Κ. Τρουπή
«Ποιόν κοροϊδεύετε κύριε Τσίπρα;» Πρόκειται για μία φράση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε περισσότερες από δέκα φορές στις δύο χθεσινές ομιλίες του στη Βουλή.
Η συγκεκριμένη φράση ήταν ενδεικτική της τακτικής που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θέλησε να αποδομήσει παράγραφο παράγραφο το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρας - Καμμένου.
Με λόγο οξύ, καταγγελτικό , ο οποίος όμως πάντοτε συνοδευόταν από προτάσεις και παράθεση συγκεκριμένων και μετρήσιμων στοιχείων, ο κ.Μητσοτάκης απέφυγε να μπει στην λογική της εύκολης κριτικής και του λαϊκισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια τόσο της πρωτομιλίας όσο και της δευτερομιλίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στα πρακτικά περισσότερα από δέκα διαγράμματα, προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, θέλοντας να αναδείξει την απόσταση που τον χωρίζει με τον κ.Τσίπρα στην προσέγγιση των θεμάτων.
Το σημείο πάντως που ασφαλώς συζητήθηκε περισσότερο ήταν η ρελάνς Μητσοτάκη να καταθέσει τροπολογία προκειμένου να καταργηθεί η επικείμενη μείωση των συντάξεων. Μία κίνηση που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την στηρίξει, ουσιαστικά μία επιλογή που έπεσε στο κενό, οδηγώντας σε άβολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο.
«Εμείς, κ. Τσίπρα, έχουμε ετοιμάσει μια τροπολογία. Την έχω έτοιμη εδώ. Είδα ότι και η κ. Γεννηματά κατέθεσε μια σχετική πρόταση νόμου. Είναι μια τροπολογία η οποία λέει πολύ απλά: ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Αν έχετε, λοιπόν, το θάρρος, ελάτε και υπερψηφίστε είτε τη δική μας πρόταση, είτε της κυρίας Γεννηματά. Για να αποδείξουμε πραγματικά ποιος είναι υποκριτής σε αυτή την αίθουσα. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε να μπει και σε ένα πιο προσωπικό θέμα, αυτό των προσωπικών επιθέσεων που δέχεται κατά καιρούς η σύζυγος του από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρατώντας τα χαρτιά της δικαστικής απόφασης με την οποία η υπόθεση της κυρίας Μητσοτάκη μπήκε στο αρχείο, απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα σε πρώτο ενικό πρόσωπο.
«Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, εισαγγελέας δεν είστε εσείς ούτε ο κ. Βαξεβάνης. Σας απαγορεύω να μιλήσετε για τη σύζυγό μου. Είναι άνανδρο αυτό που κάνετε», τόνισε σε υψηλούς τόνους, δείχνοντας ότι εκπροσωπεί μία διαφορετική φιλοσοφία.
Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αντιλήφθηκαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει μία στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση. Να μην αφήνει πλέον καμία πρόκληση αναπάντητη ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα της διαφάνειας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλάει πλέον με «ονόματα και διευθύνσεις», όποτε προκαλείται, μία γεύση άλλωστε δόθηκε χθες, όμως σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές έπεται και συνέχεια...
«Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα εάν συγγενείς του έχουν εταιρία που έχει ρυθμίσει τα δάνειά της και με τι όρους. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε με νόημα ο κ.Μητσοτάκης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η χθεσινή εμφάνιση του κ.Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο απέδειξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προβάρει ήδη το πρωθυπουργικό κοστούμι. Το συμπέρασμα αυτό κυριάρχησε και στα πηγαδάκια ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πρόβα εκλογών».
Την ίδια ώρα τα δημοσκοπικά μηνύματα συνεχίζουν να είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά για την ΝΔ. Οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB με δείγμα 2.000 ατόμων που διενεργήθηκαν στο διάστημα 22-29 Ιουνίου, την επομένη δηλαδή του Εurogroup, με πραγματική κάλπη κρύβουν θετικά στοιχεία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πέρα από τη διεύρυνση της διαφοράς στο 11,6%, η δημοσκόπηση περιλαμβάνει ένα ερώτημα, στο οποίο η απάντηση αποτυπώνει ότι η νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές έχει «μπει στις ράγες».
Στο ερώτημα, ποιό από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το 36,7% απαντά η ΝΔ, και το 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο ερώτημα τον Σεπτέμβριο του 2015, είχαν προβλέψει την πραγματική διαφορά που είχε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, αν και η τότε πρόθεση ψήφου έδειχνε ντέρμπυ.
Το συγκεκριμένο εύρημα, όπως τονίζουν στελέχη που μελετούν προσεχτικά τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί μία από τις πλέον ισχυρές ενδείξεις για την πρόβλεψη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, αφού διατρέχει οριζόντια ολόκληρο το δείγμα.
Φωτογραφία: Intimenews