Του Απόστολου Χονδρόπουλου
«Δεν έχει ιεραρχηθεί με την απαραίτητη σημασία στο δημόσιο διάλογο», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η προστασία του περιβάλλοντος «αποτελεί ίσως το πιο περίπλοκο πρόβλημα διεθνούς συνεργασίας της παγκόσμιας κοινότητας» που, όπως εξήγησε, αφορά άμεσα και στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή των επαπειλούμενων κρατών». Και υπεραμυνόμενος της ανάγκης ενίσχυσης της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, υπενθύμισε ότι κάθε συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αγροτοδιατροφικός τομέας, προϋποθέτει ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον».
Το γεγονός ότι μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες υπήρξε νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη διάσκεψη του Παρισιού COP 21, τον Δεκέμβριο του 2015, χαιρετίστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος, όπως είπε, έχει συμμετάσχει σε τέσσερις τέτοιες Συνδιασκέψεις και ήταν παρών στην αποτυχημένη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, «όταν διαψεύσθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και οδηγηθήκαμε σε πολιτικό αδιέξοδο διότι, πολύ απλά, οι μεγάλοι παραγωγοί εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε αμοιβαίες δεσμεύσεις».
Είναι «πολύ μεγάλη επιτυχία» ότι το κατάφεραν στο Παρίσι, τόνισε. Αλλά δεδομένης της απουσίας «ικανών μηχανισμών επιβολής και κυρώσεων κατά των χωρών που αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν θέσει», αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «θετικό momentum». «Να καταλάβει η διεθνής κοινότητα ότι οι συμφωνίες αυτές πρέπει να αποτελέσουν τελικά κτήμα της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να ασκηθούν και οι κατάλληλες πιέσεις στις πολιτικές ηγεσίες να συμμορφωθούν με τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει».
Στην πρώτη γραμμή των επαπειλούμενων κρατών
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την περίοδο 2007 - 2009, είναι συμφέρον της Ελλάδας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και «αυστηρή και δεσμευτική εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας».
«Η στάση μας σε όλα τα διεθνή fora δεν μπορεί να είναι αδιαφορίας ή απλά τυπικής συμμόρφωσης με τις αποφάσεις που λαμβάνονται, διότι πολύ απλά το πρόβλημα μας αφορά άμεσα. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των επαπειλούμενων κρατών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» προειδοποίησε, επικαλούμενος και στοιχεία ειδικών. Μελέτη της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, δείχνει πως η χώρα «βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι «στο κόκκινο», σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων». Και αυτό, όπως εξήγησε, προκύπτει «από τη γεωγραφική θέση της χώρας, ανάμεσα στην εύκρατη Ευρώπη και στην έρημο της βόρειας Αφρικής».
Από τα περίπου 16.300 χλµ της ελληνικής ακτογραμμής, «περίπου 1.000 χλµ. αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιµατική αλλαγή, η οποία έγκειται στον κίνδυνο ανόδου της µέσης στάθµης της θάλασσας που εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί μέχρι το 2100 μεταξύ 0,2 και 2 μέτρων.
Πολύ σοβαρές συνέπειες
«Από το σύνολο της ακτογραµµής περίπου το 20% αποτελεί ακτές µε µέτρια έως υψηλή ευπάθεια στις αναµενόµενες, βάσει των εκτιµήσεων, εξελίξεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας τις πολύ σοβαρές συνέπειες που θα έχει μία τέτοια αύξηση της στάθμης της θάλασσας «όχι μόνο στα παράκτια οικοσυστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην αποσταθεροποίηση τουριστικών περιοχών της χώρας».
Μελέτη του W.W.F. Ελλάς για το 2020 – 2050, που επίσης επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ, δείχνει εξάλλου πως «οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία, η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα». Παράλληλα, «σε πόλεις όπως η Λαμία, η Λάρισα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10 - 20% οι ακραίες βροχοπτώσεις».
«Με άλλα λόγια, φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στις επιπτώσεις που θα ακουμπήσουν την αγροτική παραγωγή, στον έντονο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού», αλλά στις εξαιρετικά αρνητικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις στην αλιεία».
Εθνικό σχέδιο προσαρμογής
«Παρότι το μέγεθός μας είναι μικρό και η βιομηχανία μας αναιμική, ωστόσο και η Ελλάδα οφείλει να εισάγει αλλαγές όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική της, επισήμανε, επιμένοντας στην ανάγκη εκπόνησης του δικού της «σχεδίου προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και στοχευμένης μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου».
Υπογράμμισε πως η ένταση του άνθρακα της ελληνικής οικονομίας είναι σχεδόν κατά 50% υψηλότερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών του ΟΟΣΑ, ενώ οι κατά κεφαλήν εκπομπές κατά 15% μεγαλύτερες από τον Μ.Ο του ΟΟΣΑ, παρά την τεράστια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της κρίσης.
Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός
«Αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να συνεισφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής που σηματοδοτείται πλέον μετά την απόφαση στο Παρίσι, πρέπει αμέσως να μπει σε τροχιά σταδιακής απεξάρτησης από τον λιγνίτη και επιθετικής προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε. Για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, αφού, όπως είπε, «ο λιγνίτης με βάση το Χρηματιστήριο του διοξειδίου του άνθρακα σύντομα θα γίνει πιο ακριβός απ' ότι είναι σήμερα».
«Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους καταναλωτές και την εθνική μας οικονομία πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση έναν μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό» και με συνέπεια και τεχνοκρατική επάρκεια να σχεδιάζουμε το σωστό μείγμα παραγωγής ενέργειας για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια».