Η πρωτοφανής έκτακτη κατάσταση που ζούμε, λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός στα δύο μεγάλα κόμματα. Και σαφώς λειτουργεί ευεργετικά για την κυβέρνηση.
Οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι σε περιπτώσεις κρίσης ο λαός συσπειρώνεται «περί την σημαία», την οποία εκφράζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Οφείλεται δευτερευόντως και στο γεγονός ότι παρόλες τις οιμωγές, τις σκόπιμες δηλώσεις, ανακοινώσεις και καταγγελίες στα social media, η Ελλάδα (για να μην πούμε η κυβέρνηση), τα έχει πάει καλύτερα από χώρες υψηλής διοικητικής οργάνωσης και τεχνικοεπιστημονικής και οικονομικής επάρκειας.
Ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλαδίτσα (= των λίγων δυνατοτήτων) έχει 570 νεκρούς ανά εκατομμύριο ενώ η πανίσχυρη Γερμανία 728. Η ανεπτυγμένη Ολλανδία 833, η Πορτογαλία, των μνημονίων και αυτή, 1350. Και φυσικά καμία σύγκριση με τις ανεπτυγμένες Ελβετία των 1103 νεκρών, και τον όλεθρο του Βελγίου με 1830 νεκρούς της Βρετανίας 1634, ή της Ιταλίας των 1500 ( πηγή Worldometers.info/coronavirus).
Οι ανωτέρω μακάβριοι αριθμοί, εκ του αποτελέσματος αποδυναμώνουν το (σωστό ως αίτημα, αλλά υπερβολικό ως καταγγελία), σύνθημα «τεστ, τεστ, τεστ». Και εκεί που κάνουν περισσότερα τεστ, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε: πιο τραγικά!.
Αυτό το προσλαμβάνει μεγάλος μέρος του λαού, και εξ αυτού η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να χάσει πολιτικό κεφάλαιο από τη διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως η πανδημία πολιτικά… την ευνοεί!
Όταν η κοινωνία ζει την καθημερινότητά της σε οριακές πρωτόγνωρες συνθήκες, όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για τη ζωή τη δική τους και των δικών τους, αποτελεί «πολυτέλεια» η ενασχόληση και η κριτική με αυτά που προ κορονοϊού, αποκαλούσαμε «θέματα καθημερινότητας».
Σε αυτά η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε βάσιμη κριτική, καθώς δεν είναι όλα τα στελέχη της… Χαρδαλιάς, Πιερρακάκης, Κεραμέως ή Χατζηδάκης (ενδεικτικά τα ονόματα). Είχε συμβεί και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε τότε ήταν … η περήφανη διαπραγμάτευση. Ουδείς ασχολείτο ,με το γεγονός ότι υπήρχαν υπουργοί που δεν παρήγαγαν. Τότε η διαπραγμάτευση, τώρα η πανδημία, λειτουργούν ως κουρτίνα και κρύβουν την ανυπαρξία έργου κάποιων υπουργών.
Σε αυτό, στην αδράνεια επί μέρους κυβερνητικών κλιμακίων, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αμφίβολα ίσως αποτελέσματα, αλλά πιο προσοδοφόρα από τα κεντρικά θέματα, στα οποία χάνει κατά κράτος.
Χθες ας πούμε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή, με το γνωστό οργίλο ύφος των Συριζαίων, υποστήριξε ότι το «κάμερες παντού» εισάγει στον «ψηφιακό χαφιεδισμό», «με βάση την αντίληψη μιας ανελεύθερης κοινωνίας», ενώ παραλλήλισε την ελληνική κυβέρνησης με… το καθεστώς Ερντογάν!
Παράλληλα του… διέφυγε ότι αυτό που ονομάζει ψηφιακό χαφιεδισμό υπάρχει σε όλα τα πανεπιστήμια της Δύσης, και φυσικά στην Οξφόρδη του αδελφού Τζανακόπουλου.
Τις προάλλες ο Νίκος Φίλης προσδιόρισε τα πανεπιστήμια ως χώρους όπου «ωριμάζουν οι νέοι πολιτικά σε μαχητικές, αριστερές προοδευτικές απόψεις»! (σ.σ. μα είναι γνωστό, ότι ο κάθε γονιός που στερείται για να στείλει το παιδί του στο πανεπιστήμιο, όνειρό του είναι αυτό να αποκτήσει «μαχητικές αριστερές απόψεις».
Κάποια εκ των ανωτέρω λογυδρίων τα πιστεύουν, κάποια τα λένε γιατί πρέπει κάτι να πουν, να κάνουν αντιπολίτευση. Ωστόσο και μόνο που τα επιλέγουν ως επιχειρήματα, δείχνει την απόσταση που τους χωρίζει από τις πλειοψηφικές αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, και κάνουν την κυβέρνηση να φαντάζει τέρας ορθολογισμού.
Στην ίδια φάση βρίσκεται και ο Τσίπρας. Χθες στο πολιτικό συμβούλιο επανήλθε στην πρόταση που θεωρεί ότι του προσδίδει πολιτικό πλεονέκτημα. Άρση των παντεντών των εμβολίων. Ωραίο φιλολαϊκό αίτημα, το είχε προτείνει και ο Μητσοτάκης με τον Μόσιαλο πριν δέκα μήνες. Μόνο που -χάριν Μόσιαλου- ήταν πιο ρεαλιστική στάση. Πρότειναν να τις αγοράσει η ΕΕ, γιατί αλλιώς οι εταιρίες θα έχαναν κάθε ενδιαφέρον περεταίρω εξέλιξης και αντιμετώπισης των μεταλλάξεων.
Ο Τσίπρας λέει να αρθούν. Τίνι τρόπω; Επικαλείται ως συμμάχους το «Συμβούλιο της Ευρώπης» (μια μάζωξη κρατών στα χαρτιά), και τον ΠΟΥ, που ζητούν το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο αγαθό.
Μόνο που υπάρχει η πραγματικότητα: Ένα εξαίρετος γιατρός καθηγητής που έχει πρόσβαρη γνώμη για τα εμβόλια και την πανδημία από την αρχή τους, και του οποίου το όνομα δεν αναφέρουμε από σεβασμό για να μην το εμπλέξουμε στην πολιτική διαμάχη, έγραψε μεταξύ άλλων σαρκαστικών, στον λογαριασμό του στο Facebook :
«Σε όσους απαιτούν να σπάσουν οι πατέντες και να φτιάξουν όλοι άμεσα εμβόλια, προτείνω να διαβάσουν μια εξαιρετική ανάλυση του Derek Lowe, που αναλύει γιατί ΔΕΝ είναι εύκολο να κάνουμε τον αγροτικό συνεταιρισμό της Πέρα Ραχούλας, εργοστάσιο μαζικής παραγωγής εμβολίων: Για να αντιγράψεις λοιπόν το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech για παράδειγμα, πρέπει να φτιάξεις το κατάλληλο κομμάτι DNA (εύκολο, έχω ήδη παραγγείλει σετ Ο Μικρός Βιολόγος), να φτιάξεις με βάση αυτό το αντίστοιχο mRNA (θα το κάνω με καρμπόν για να έχει vintage χροιά το mRNA), να φτιάξεις τα λιπίδια του περιτυλίγματος (τηλέφωνο στον χασάπη), να φτιάξεις με τα λιπίδια και το mRNA αυτά τα λιπιδικά νανοσωματίδια που έχει το εμβόλιο (εξειδικευμένο όσο δεν πάει, θέλει ειδικές συσκευές και τεχνογνωσία, δεν την παραγγέλνεις online την συνδεσμολογία και σε 2 μέρες στο σπίτι σας για συναρμολόγηση, άσε που ό,τι υπάρχει σχετικό το έχουν ήδη δεσμεύσει οι εταιρίες που φτιάχνουν αυτά τα εμβόλια), μετά να βάλεις όλα αυτά τα νανοσωματίδια σε φιαλίδια με ορό, ζάχαρη και λοιπά ( αυτό δα, θα προσλάβουμε μπαρίστα), και να συσκευάσεις/μεταφέρεις τα φιαλίδια (κι αυτό άνετα, θα δανειστούμε από τα παγωτατζίδικα)».
Αυτά όμως δεν απασχολούν τους λαϊκούς αγωνιστές. Δεν θέλουν μόνο τα εμβόλια στο λαό αλλά και την παραγωγή τους. Επειδή δεν ξέρουν ή δεν τους νοιάζει ότι αυτά δεν μπορούν να φτιάξουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Πάνω Ραχούλας.