Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Όταν στις 28 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταύτιζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, πολλοί απόρησαν με την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήταν η περίοδος που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε να συνδέσει στην συνείδηση του μέσου έλληνα πολίτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον αμφιλεγόμενο Ούγγρο πολιτικό, έχοντας ως συνδετικό κρίκο το γεγονός ότι και οι δύο ανήκουν στην ίδια πολιτική ευρωπαϊκή οικογένεια, αυτή του ΕΛΚ. Εκείνη ακριβώς την στιγμή λοιπόν, ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε στη διατύπωση της δικής του επιχειρηματολογίας.
«Θέλει πολύ θράσος να προσπαθούν να ταυτίσουν εμάς με τον κάθε κύριο Όρμπαν, που εμείς τον καταδικάσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον όλο και πιο πολύ με τον κάθε κύριο Όρμπαν», ήταν η αποστροφή του λόγου με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε ουσιαστικά τις κατηγορίες περί «ακροδεξιών» στον Αλέξη Τσίπρα, ταυτίζοντάς τον με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές για τις οποίες στηλιτεύονται αυταρχικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση μόνο τυχαία δεν ήταν για την ΝΔ, αφού αποτέλεσε την αφετηρία μίας στοχευμένης πολιτικής τακτικής, την οποία ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο πυρήνας αυτής της συλλογιστικής έχει έναν τίτλο: «Ο Έλληνας Όρμπαν». Ποιος δηλαδή ακολουθεί τις μεθόδους του πιο αυταρχικού ηγέτη που έχει σήμερα η ΕΕ ; Είναι ο κ. Τσίπρας, λένε στην ΝΔ.
«Εκείνος είναι που έχει υιοθετήσει όλες τις πρακτικές του κ. Όρμπαν τις οποίες καταδίκασε η ευρωβουλή με την ψήφο και της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας είναι που, όπως ο κ. Όρμπαν, παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη επιχειρώντας τη χειραγώγησή της. Ο κ. Τσίπρας είναι όπως ο κ. Όρμπαν που δεν αντέχει την κριτική των ΜΜΕ και ανέχεται η κυβέρνησή του να ασκεί διώξεις ακόμη και σε δημοσιογράφους. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι που κάνουν όλα αυτά για τα οποία στηλιτεύονται οι πιο αυταρχικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Και το κόστος τελικά το πληρώνει το Κράτος Δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, η ίδια η Δημοκρατία» επισημαίνει στο liberal.gr συνομιλητής του κ.Μητσοτάκης, καθιστώντας σαφή το πού θέλει να το πάει η ΝΔ.
Τελικά δε χρειάστηκε να περάσει ούτε ένας μήνας από εκείνη την μέρα στην συνεδρίαση των τομεαρχών που ο πρόεδρος της ΝΔ ταύτισε τον κ.Τσίπρα με τον κ.Όρμπαν και ήρθε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να επιβεβαιώσει το παραπάνω συμπέρασμα,όπως εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση
Τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης περί φυλάκισης πολιτικών αντιπάλων αποτελεί για την ΝΔ ισχυρό παράδειγμα «Όρμπανοποίησης» της κυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου.
«...Το project Πολάκης είναι project Τσίπρας. Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει στην Ελλάδα μια κατάσταση που μοιάζει με καθεστώς. Απλώς πρέπει κάποιος να του θυμίσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και είμαστε εκεί όλοι μαζί γιατί έχουμε κοινές αξίες. Και μια από τις βασικές αρχές που έχουμε είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών. Και όσοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της Ε.Ε. -εσχάτως ένας από αυτούς που ο κ. Τσίπρας καταδικάζει είναι ο Όρμπαν- δεν βρέθηκαν μόνο γιατί συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ αρνητικά και υποτιμητικά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες» τόνισε η Μαρία Σπυράκη στο ραδιόφωνο του πρώτου θέματος, αποτυπώνοντας την συλλογιστική που κυριαρχεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η οποία συνδέει άμεσα τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν αφού θεώρησε ότι φαινόμενα κατάλυσης της διάκρισης των εξουσιών από την κυβέρνηση λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις αποφάσισε να πάρει προσωπικές πρωτοβουλίες διεθνοποίησης του θέματος.
Αφού έκανε σχετική ανάρτηση στο τουίτερ στα αγγλικά, το απόγευμα της Τετάρτης το συγκεκριμένο θέμα , σαφώς στην πιο γενική μορφή του, θα τεθεί μεταξύ άλλων στο τετ α τετ που θα έχει με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες.
Τοποθετημένο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα του «φλερτ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με αντιδημοκρατικές λειτουργίες και διαδικασίες. Ασφαλώς και το συγκεκριμένο ζήτημα δε θα είναι το μόνο που θα συζητηθεί, αλλά θα είναι ένα από τα πολλά που θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη Γιουνκέρ. Μεταξύ αυτών το μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.