Πρόκειται αναμφίβολα για ένα τηλεοπτικό τετ α τετ υπουργών Εξωτερικών που θα το θυμόμαστε για καιρό. Οι αποστομωτικές απαντήσεις του Νίκου Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μάλιστα επί τουρκικού εδάφους ήρθαν να προσθέσουν έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εξωτερικής πολιτικής που έχει χαράξει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο βασικούς άξονες, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τον ρεαλισμό και την ήπια αποφασιστικότητα.
Δύο παράμετροι που χαρακτήρισαν την ελληνική στρατηγική σε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο, από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 μέχρι και σήμερα. Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, μέσα στα οποία ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε ως πρωθυπουργός να διαχειριστεί δύο σημαντικές κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την μία την επιχείρηση στον Έβρο και από την άλλη την ένταση στο Αιγαίο.
Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την σαφή εντολή για αποφυγή επικοινωνιακών χειρισμών και την ξεκάθαρη θέση ότι όλα θα πρέπει να συζητούνται υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι ανάλογο έγινε για να φτάσουμε στην δημόσια αντιπαράθεση Δένδια- Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Η έντονη και αποφασιστική αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν ένα “ξέσπασμα” της στιγμής. Αντιθέτως ήταν ένα από τα ενδεχόμενα που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συζητηθεί στις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όταν λοιπόν περνούσε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Δένδιας το μεσημέρι της Τρίτης για να μπει στο πρωθυπουργικό γραφείο είχε υπόψιν του όλα τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να καταλήξει το ταξίδι στην Τουρκία. Μια επίσκεψη με χαμηλές προσδοκίες μεν, αλλά με πολλές δυσκολίες δε. Όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ελλάδας Τουρκίας.
Τα σενάρια αυτά τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση της Τρίτης η οποία κράτησε σχεδόν μία ώρα. Ένα από τα πιθανά σενάρια, όπως επιμένει η ίδια πηγή, που ανέλυσαν Μητσοτάκης - Δένδιας ήταν και αυτό η Τουρκία να επιλέξει την οδό της όξυνσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού. “Εφόσον συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός είχε πει στον κ. Δένδια να απαντήσει καταλλήλως” τονίζει στο liberal.gr πηγή του Μαξίμου. Όπως και έγινε.
Το σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από ελληνικής πλευράς για την συγκεκριμένη επίσκεψη είχε ένα στοιχείο στον πυρήνα του : Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι στην ουσία ευρωτουρκικές σχέσεις. Μία ξεκάθαρη θέση που διαπέρασε ολόκληρη τη δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, όπως φάνηκε και στην “περιπετειώδη” συνέντευξη των δύο υπουργών.