Τη μέση οδό φαίνεται πως επιλέγει η κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Μπορεί η μείωση των κρουσμάτων να είναι εμφανής και να προκαλεί αισιοδοξία, όμως οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες δεν λένε να βελτιωθούν. Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να ισορροπήσουν μεταξύ της διατήρησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, που τόσο έχει λείψει από τους πολίτες και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ενδεικτική αυτής της λεπτής άσκησης που καλείται να λύσει ο κ. Μητσοτάκης ήταν η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα, όπου ουσιαστικά επιλέχθηκε ο πιο «ασφαλής» δρόμος.
Πιο συγκεκριμένα παρά τις φωνές που ακούγονταν στο εσωτερικό της κυβέρνησης περί πλήρους άρσης των μέτρων στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τελικά τόσο ο περιορισμός στους όρθιους στην εστίαση όσο και η χωρητικότητα στα γήπεδα αποφασίστηκε να μην αλλάξουν, μεταθέτοντας τις όποιες πρωτοβουλίες για τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για μια επιλογή που αποτυπώνει την τακτική που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα το Μαξίμου.
«Παρά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες ο συναγερμός δεν κατεβαίνει επίπεδο», σημειώνει κυβερνητική πηγή, επιμένοντας ότι ο επόμενος μήνας θα είναι βαρόμετρο, σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Κρίσιμη παράμετρο αποτέλεσαν και οι χαμηλές θερμοκρασίες που φαίνεται πως ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού.
Η φράση αυτή ουσιαστικά απαντάει σε όλους όσοι βλέπουν να έρχεται χαλάρωση των μέτρων πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Η μεγάλη ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν οι πολίτες να ανησυχούν και άρα να μην λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται καταστροφικό και θα πρέπει να αποφευχθεί.