Πάση θυσία προσπαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία να αποφύγει ο Πάνος Καμμένος να έρθει στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει αναλυτικά για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη. Εκτός του «όχι» που βγήκε από τα χείλη του πρωθυπουργού στην Εξεταστική, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απέρριψαν την πρόταση για κλήση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι το αίτημα είναι αόριστο και ανεπαρκές.
Μάλιστα, στη σχετική πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι θα παραβιαστεί η αρχή της μυστικότητας σε μία πολύκροτη υπόθεση που αφορά στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Τελικά μετά τις έντονες πιέσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίστηκε να κατατεθεί νέο επίσημο αίτημα από μέρους της μειοψηφίας, το οποίο θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση στις… 18 Ιουλίου.
Όλα ξεκίνησαν με την σχετική πρόταση του Σπ. Λυκούδη, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου να αναζητά επαρκείς δικαιολογίες για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση. Αφού επικαλέστηκε τις απαντήσεις που έχει δώσει ο Π. Καμμένος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υποστήριξε ότι το αίτημα είναι ασύμβατο με τον Κανονισμό της Βουλής επειδή δεν περιγράφει επαρκώς τα θέματα για τα οποία ζητά να κληθεί ο υπουργός και δεν αναφέρει το όνομά του ούτε και το άρθρο βάσει του οποίου τον καλεί. «Στην ακρόαση δεν καλείς το πρόσωπο να του πεις πες μας τι λένε τα ΜΜΕ για εσένα. Αυτά είναι γελοιότητες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τη σκυτάλη λίγο αργότερα πήρε ο Ν. Παρασκευόπουλος κάνοντας λόγο για την αρχή της μυστικότητας, η οποία -όπως ισχυρίστηκε θα παραβιαστεί με την ακρόαση του Πάνου Καμμένου από την Επιτροπή Θεσμών. Οι απαντήσεις, όπως είναι λογικό, δεν έπεισαν την αντιπολίτευση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σχολιάζει σχετικά: «Θέλετε να γελοιοποιήσετε το κράτος δικαίου ενώ υπάρχουν παρακρατικές διαδικασίες». «Αυτά είναι υπεκφυγές», συμπλήρωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι) και μίλησε για «πραξικοπηματική» και εν μέσω προφάσεων κωλυσιεργία της Προέδρου και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ώστε να μη γίνει δεκτό το αίτημα του Ποταμιού. Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά τη διαφάνεια της πολιτικής ζωής του τόπου κι η Επιτροπή πρέπει να επιληφθεί. Στην ίδια γραμμή βρέθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τόσο το ΚΚΕ όσο η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.
Αλέξανδρος Διαμάντης
Φωτογραφία SOOC