Σε ένα ρεσιτάλ κακής νομοθέτησης επιδόθηκε η κυβέρνηση, καθώς λίγα λεπτά προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το «νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας», κατέθεσε τροπολογία 30 σελίδων και ζήτησε από το Σώμα να την ψηφίσει. Όπως είναι λογικό οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρότατες (δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε λίγα λεπτά για την διαβάσουν) κάτι που είχε τελικά ως αποτέλεσμα τον αρμόδιο Υπουργό Αλέξη Χαρίτση να την παίρνει πίσω για την επανακαταθέσει αύριο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Για να αντιληφθεί κανείς τι περιελάμβανε η τροπολογία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, όχι μόνο αριθμούσε 30 σελίδες, αλλά περιελάβανε πέντε διατάξεις, που αφορούν διαφορετικά Υπουργεία, από αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι και του Υπουργείου Οικονομίας.
Την παντιέρα σήκωσε αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ζήτησε άμεσα την απόσυρση της τροπολογίας, αφού δεν υπήρχε καν χρόνος να την διαβάσουν. Ξεκαθάρισε, άλλωστε, ότι σε κάθε περίπτωση θα την καταψηφίσει ακόμα κι αν υπήρχαν «ευεργετικές διατάξεις». Το ίδιο προανήγγειλε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καθώς «διαφορετικά θα επανεξετάσουμε την στάση μας. Παιχνίδια πέντε λεπτά πριν τελειώσει την συνεδρίαση δεν θα δεχθούμε».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης αρχικά επισήμανε την αναγκαιότητα να ψηφιστούν οι διατάξεις άμεσα, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα στενά χρονικά περιθώρια. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή επειδή οι περισσότερες διατάξεις είναι του Υπουργείου Οικονομίας και αύριο το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με την παρέμβαση, τελικά του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Βαρεμένου ο κ. Χαρίτσης συναίνεσε, παίρνοντας πίσω την τροπολογία για την επανακαταθέσει αύριο.
Αποσύρθηκε «κρυφή» διάταξη για το αξιόποινο των στελεχών του ΕΟΜΜΕΧ
Στη φάκα έπιασε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την κυβέρνηση, αφού για δεύτερη συνεχή μέρα αναγκάζουν Υπουργό να αποσύρει συγκεκριμένη «ρουσφετολογική» ρύθμιση. Αυτή την φορά πρόκειται για το άρθρο 56 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας για το «νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας».
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό επεκτείνεται η άρση του αξιοποίνου και η κατάργηση των πράξεων καταλογισμού και αναγκαστικής είσπραξης που έχουν τυχόν ασκηθεί, για πρόσωπα που διετέλεσαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ και προ της 1/1/2010, ενώ με το νόμο 4223/2013 η απαλλαγή των όποιων ευθυνών ίσχυε από την 1/1/2010 έως τη λύση των εταιριών και το διορισμό των εκκαθαριστών.
Την αρχή έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και πράξεων, ενώ τόνισε ότι ρυθμίσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει -ως αντιπολίτευση- «σκάνδαλο» τώρα επιχειρεί να τις επεκτείνει χρονικά. «Εσείς όχι μόνο δεν καταργείτε διατάξεις που λέγατε ότι γεννούν διαφθορά αλλά την ενισχύετε κιόλας. Το ξέρει ο Τσίπρας ή εκμεταλλεύεστε την απουσία του στην Κούβα για να την περάσετε τη διάταξη;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που η διάταξη συμπεριλαμβανόταν εξαρχής στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. «Δεν αιτιολογήσατε ποτέ γιατί το αποσύρατε τελικά ούτε πώς βρέθηκε μέσα στο νόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι ουδέποτε ανακοίνωσε την απόσυρση στην Ολομέλεια, παρά μονάχα έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ένα χαρτί που αναγραφόταν η απόσυρση ως… νομοτεχνική βελτίωση.
Αλέξανδρος Διαμάντης