Το ΙΟΒΕ καταγράφει ισχυρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτη, στις 99,8 από τις 104,3 μονάδες, καθώς εξασθενούν όλοι οι επί μέρους τομείς της Οικονομίας. Εφτά στους δέκα μόλις τα βγάζουν πέρα. 2.300.000 φορολογούμενοι οφείλουν από 50 ως 2.000 ευρώ στην εφορία, ο αριθμός των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αυξήθηκε κατά 12,6% σε έναν χρόνο, από 1.529.627 κατασχέσεις το 2016 σε 1.721.911 το 2017.
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι καν φαντασιοπληξία που πηγάζει από ελπίδα των κυβερνώντων. Είναι ψευδής καθαρή προπαγάνδα, γιατί το ξέρουν ότι δεν θα επιτευχθεί. Η μάλλον θα επιτευχθεί μόνο για τους δανειστές, αφού θα γλυτώσουν από το να μας δανείζουν με φτηνό επιτόκιο.
Το μέλλον προβάλει ζοφερό καθώς έρχεται και άλλο, ορμητικό κύμα φτωχοποίησης για τα επόμενα δύο έτη με την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, εκτός αν το ΔΝΤ τα επιβάλει ταυτόχρονα από το νέο έτος, οπότε θα μιλάμε για τσουνάμι φτώχειας.
Το Σκοπιανό χωλαίνει καθώς η Ελλάδα βρίσκει απρόσμενες αντιδράσεις από τον πρόσχαρο Ζάεφ, ενώ στα ελληνοαλβανικά φαίνεται να χάνουμε τα κεκτημένα του 2009.
Ήταν ανύποπτοι, γι'' αυτό ήρθαν απροετοίμαστοι με αποτέλεσμα να γίνουν ανήμποροι. Θεωρούσαν ότι ο υπαρκτός κόσμος ήταν τόσο απλοϊκός όπως τον περιέγραφαν τα κομματικά τους συνθήματα.
Είναι και ανεπίγνωστοι.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος χαρακτηρίζει «τρελό» τον πανίσχυρο πλέον ηγέτη της γειτονικής χώρας, με τον οποίο έχουμε συνοριακές προστριβές, ενώ κρατά στις φυλακές του δύο έλληνες στρατιωτικούς. Δημοσίως δανείζεται τίτλους κινηματογραφικών ταινιών όπως το «εξπρές του μεσονυκτίου», προβαίνει σε στρατιωτικές εκτιμήσεις ότι το 80% των τεθωρακισμένων είναι της Τουρκίας είναι διαλυμένα και το 60% των δυνάμεών τους σε προσωπικό βρίσκεται εκτός στρατεύματος (αυτά δηλαδή που θα έπρεπε να είναι αντικείμενα εσωτερικού διαλόγου και πληροφορίες που θα λαμβάνονταν υπόψη στο στρατιωτικό σχεδιασμό μας, κοινοποιούνται ελαφρά τη καρδία στο ακροατήριο).
Το θερμό επεισόδιο ψήνεται και θα είναι προς έκπληξιν αν τελικώς αποφευχθεί.
Πάντως, προς παραδειγματισμό τους, η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλά και του τούρκου Αντπροέδρου, στους χαρακτηρισμούς του γραφείου του έλληνα πρωθυπουργού και του έλληνα υπουργού Άμυνας, ήταν ψυχραιμότερες του αναμενόμενου. Ίσως θέλησαν να δείξουν… πιο πολιτισμένοι και θεσμικοί από τους έλληνες κυβερνήτες! Με αυτές στις απαντήσεις το κατάφεραν!
Η εγκληματικότητα αυξάνει. Δεν έχουν σχέση οι αριθμοί αλλά η διασπορά της στο σύνολο του πληθυσμού, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ζόφου στον μέσο πολίτη και ειδικά στους μοναχικούς ηλικιωμένους. Όλο αυτό είναι πρώτη ύλη για στροφή του μη πολιτικοποιημένου πολίτη στη Χ.Α.
Ο αγαθός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στρατιωτικός παλιάς κοπής, επιδίδεται και αυτός σε λογοτεχνικά σχόλια, μας ζητάει να μη γίνουμε Φαρ Ουέστ και μας γνωστοποιεί ότι δεν υπάρχουν κοινωνίες αγγέλων. Καλοσύνη του, αλλά ορίστηκε για να μας τείνει προς τα εκεί και όχι για να κάνει κοινωνικές διαπιστώσεις.
Γενικώς στα τρία αιχμηρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οικονομικό, εξωτερική πολιτική και Δημόσια Ασφάλεια, η κυβέρνηση έχει αποτύχει ολοκληρωτικά.
Πλέον η δυστοκία είναι εμφανής. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει. Η κυβέρνησή του θα σέρνεται ωσότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσει.
Το κακό, όχι γι'' αυτή αλλά για τον λαό και τη χώρα, είναι ότι πλέον δεν μπορεί να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να σχεδιάσει, να ολοκληρώσει δράσεις. Έχει αφεθεί στον αυτόματο των μνημονιακών υποχρεώσεων τις οποίες και βαρυγκωμά να υλοποιήσει.
Στο μόνο που παρουσιάζει αξιοσημείωτη δράση είναι οι προσλήψεις, που θα αυξήσουν το εκλογικό της δυναμικό, και θα τη βοηθήσουν να μην υποστεί καθίζηση στις εκλογές.
Όμως δεν δείχνει πλέον ικανή να κατορθώσει κάτι εποικοδομητικό. Όσο κάθεται σύρεται και φθείρεται ενώ φθείρει και τη χώρα. Δε έχει τίποτε άλλο να δώσει.
Γιάννης Σιδέρης