Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση την Πέμπτη η ΝΔ να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας. Πρόκειται για μία κίνηση με σημαντική πολιτική σημειολογία καθώς με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι θα στριμωχθεί, αφού δημοσίως θα πει «όχι» σε μία κομβικής σημασίας διακρατική συμφωνία.
Προφανώς, και ουδείς περιμένει από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξουν γνώμη και να ψηφίσουν «ναι», αφού ήδη έχουν βάλει όρους προκειμένου αυτό να συμβεί. Όμως σε πολιτικό επίπεδο, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ο κάθε βουλευτής θα πάρει το βάρος της δικής του ψήφου.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι με τη στάση που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό αυτό θέμα της συμφωνίας τον οδηγεί σε αυτοπαγίδευση, καθώς θα μπορούσε να συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο κόμμα εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική διαδικασία της Πέμπτης θα δώσει την ευκαιρία για μία ακόμα φορά για απευθείας αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο ότι η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, σε συνέχεια των 24 μαχητικών Rafale.
Τα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της, την καθιστούν πολύ βαθύτερη μιας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας, θα σημειώσει ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αφενός προβλέπει ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αν μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα και αφετέρου διαμορφώνει στην πράξη αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Ο Κ. Μητσοτάκης επίσης θα ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία εκτός από το αμυντικό έχει και θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί η προμήθεια των φρεγατών στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς και μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει.