Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο που θα ζήλευε και ο πλέον καταρτισμένος επικοινωνιολόγος επιδίδονται τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν την συμφωνία κυβέρνησης δανειστών ως ένα καθαρό μονοπάτι εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.
Το τί περιέχει ή όχι το περίφημο κείμενο του Eurogroup θα φωτιστεί πολύ καθαρά τις επόμενες μέρες, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών. Το κακό για τη χώρα όμως είναι ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα συνειδητό αποτέλεσμα εκ μέρους της κυβέρνησης, το οποίο ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει πριν ακόμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης του Eurogroup. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού, είναι ότι τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου τις είχε παρουσιάσει ο ίδιος το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργικό συμβούλιο.
Στην ομιλία του αποδείκνυε ότι δυστυχώς, δεν έχει πλέον καμία επαφή με την πραγματικότητα, όπως αναφέρουν γαλάζια στελέχη.
Όπως τονίζουν μάλιστα πηγές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός με τα όσα είπε στους υπουργούς του επιβεβαίωσε όλους όσοι έλεγαν ότι την περίοδο αυτή βρίσκεται σε πραγματική «ζάλη» και είτε «διαβάζει» λάθος τους συσχετισμούς, είτε προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία, με το μόνο τρόπο που γνωρίζει καλά :
Λέγοντας ψέματα και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.
Μία πορεία, χαραγμένη από τον ίδιο, που απλώς ξεκαθαρίστηκε από τα όσα υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος το βράδυ της Πέμπτης.
Τι είπε όμως ο κ. Τσίπρας, δίνοντας ουσιαστικά το περίγραμμα της συμφωνίας πριν καλά καλά ο υπουργός των οικονομικών του προσγειωθεί στο Λουξεμβούργο;
Πρώτον: Ότι η ελληνική κυβέρνησης έκανε καλά που άνοιξε το ζήτημα του χρέους και ότι δεν αυτοεγκλωβίστηκε.
Μεγάλο λάθος. Το ζήτημα του χρέους δεν άνοιξε από τον κ. Τσίπρα και την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ετέθη από το 2012 με τη διπλή αναδιάρθρωση ύψους 132 δις και 10 δις μείωση τόκων το χρόνο. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έχει κουρευτεί ούτε ένα ευρώ χρέους! Επίσης, με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, με την οποία υπήρχε ρητή δέσμευση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Μια διαδικασία που υπονόμευσε ο ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάροντας ως αντιπολίτευση την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος και βυθίζοντας τη χώρα σε περιπέτεια το 2015. Αντιθέτως, με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έβλαψε την ελληνική οικονομία, η οποία παραμένει καθηλωμένη, λόγω των παλινωδιών της Κυβέρνησης η οποία αποτυγχάνει στους στόχους της.
Δεύτερον: Το timing τώρα είναι καλό και ότι έχει διεθνείς συμμαχίες
Η πραγματικότητα είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση συμφώνησε το Μάιο του 2016 οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2018. Αφού λοιπόν η ίδια δεσμεύτηκε σε αυτό, σήκωσε αμέσως μετά το ζήτημα του χρέους για να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό άλλοθι για τα στελέχη της, προκειμένου να υπερψηφίσουν το τέταρτο μνημόνιο.
«Αντί, λοιπόν η κυβέρνηση να υλοποιεί τη δική της στρατηγική, αναζητά διαρκώς το πολιτικό τζόκερ από το εξωτερικό επενδύοντας σε αστάθμητους παράγοντες» ανέφερε συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας με νόημα:
«Αρχικά, ο κ. Τσίπρας πόνταρε στη «Συμμαχία του Νότου» που δήθεν θα άλλαζε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Στη συνέχεια πόνταρε στην άνοδο ακραίων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που θα προκαλούσαν αναταραχή στην Ε.Ε. Αμέσως μετά επένδυσε στην πιθανή εκλογή Σουλτς, μιλώντας για μετάθεση των αποφάσεων μετά τις γερμανικές εκλογές. «Κάθε τρεις και λίγο, ο κ. Τσίπρας ανακαλύπτει ένα νέο παραμύθι για εγχώρια κατανάλωση, ενδεικτικό της πολιτικής του απελπισίας» τονίζει η ίδια πηγή, θέλοντας να εξηγήσει το τί οδήγησε στο κλείσιμο της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Τρίτον: Ξέρει τι διεκδικεί και ότι οι παλαιότερες κυβερνήσεις κατέστησαν το χρέος μη βιώσιμο
Η Ελλάδα σήμερα αναζητά ακόμα και σήμερα, μετά την συμφωνία της Πέμπτης, μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσει να βγει στις αγορές. Την έκθεση αυτή την είχαμε. Τον Ιούνιο 2014 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούσε το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και προέβλεπε πτωτική τροχιά που θα έφτανε στο 60% του Α.Ε.Π. το 2060.
Το Φεβρουάριο 2017, μετά από δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το χαρακτήριζε εξαιρετικά μη βιώσιμο και προέβλεπε ότι θα φτάσει στο 275% του Α.Ε.Π. το 2060!
« Η ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία χρέους με το 4ο Μνημόνιο, τα αέναα μέτρα λιτότητας, τα θηριώδη πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια. Και όλα αυτά συμβαίνουν, για να επανακτήσει αυτό που είχαμε ως χώρα το 2014 και που το χάσαμε απλώς και μόνο επειδή ήρθαν αυτοί στην Κυβέρνηση» τόνιζε στο liberal.gr στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Τέταρτον: Η λύση είναι δήθεν στη σύνδεση χρέους με την ανάπτυξη. Με μεγάλη ανάπτυξη μικρό κούρεμα, με μικρή ανάπτυξη μεγαλύτερο κούρεμα
Η λύση αυτή, ο πυρήνας της γαλλικής πρότασης δηλαδή, είναι απολύτως λανθασμένη. Υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας μας και ουσιαστικά τιμωρεί τους Έλληνες. Αντί η ανάπτυξη να αποτελεί μέσο για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, επιστρέφοντας σε εκείνους τα οφέλη από την πρόοδο της οικονομίας, θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους.
Παράλληλα, η ρύθμιση του χρέους, για να επιτευχθεί, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να σέρνεται και Έλληνες να είναι καθηλωμένοι σε οικονομικό μαρασμό.
Σύμφωνα μάλιστα με την ανάλυση που κάνουν στον τρίτο όροφο της ΝΔ, η λεγόμενη γαλλική πρόταση, στοιχεία της οποίας ενσωματώθηκαν στην συμφωνία της Πέμπτης, θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στην προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους.
Για την ΝΔ ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να εξαπατά τους πάντες. Τη μία μέρα, προαναγγέλλει ότι θα φορέσει γραβάτα για να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη του, να ψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα. Την άλλη, δραματοποιεί την κατάσταση επαναφέροντας αστάθεια στην οικονομία. «Ουδείς πλέον τον πιστεύει και ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει τις παλινωδίες ενός πρωθυπουργού σε παραζάλη, που εξακολουθεί όμως να βλάπτει τη χώρα» σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας την εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται στην Πειραιώς το περιεχόμενο της συμφωνίας.