Για πρώτη φορά Έλληνας ηγέτης βρέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να απευθυνθεί στα μέλη του μεταφέροντας τις θέσεις και τις προοπτικές της χώρας σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να χαρακτηρίζει εκ προοιμίου ως αποτυχημένη την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε με σαφήνεια πως η χώρα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ζητώντας να σταματήσουν οι υπερπτήσεις και καλώντας τις ΗΠΑ να σκεφτούν καλά πριν αποφασίσουν για θέματα εξοπλισμών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου.
Τόσο η σημασία της πρόσκλησης αφού στο πρόσωπο του πρωθυπουργού τιμάται συνολικά η Ελλάδα, με δεδομένο μάλιστα ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχουν προσκληθεί να μιλήσουν μόλις 70 ξένοι ηγέτες όσοι και η παρουσία του πρωθυπουργού και τα όσα είπε στην ομιλία του αποτελούν πλέον μια παρακαταθήκη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις διαχρονικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παράλληλα όμως αποτελεί και μια σαφή τοποθέτηση ως προς τις θέσεις της χώρας μας, αναφορικά με την πλευρά της ιστορίας στην οποία αυτή τάσσεται αλλά και για τον γεωστρατηγικό της ρόλο σε συνδυασμό με τον ενεργειακό της βάση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Αποτελεί όμως και μια σαφώς αποτυπωμένη θέση αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο που διαδραματίζει σε αυτή η Τουρκία ο αναθεωρητικός λόγος και ρόλος της οποίας είναι γνωστός και ο ίδιος τον αποτύπωσε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον οποίο παρουσίασε τον χάρτης της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας που ο Ταγίπ Ερντογάν στην ίδια λογική με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να επιβάλει.
«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος» δήλωσε από το βήμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους που αρκετές φορές σηκώθηκαν όρθιοι προκειμένου να δείξουν την αποδοχή των αναφορών του Έλληνα πρωθυπουργού.
Μάλιστα στο σημείο αυτό κάλεσε του Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές που μετείχαν στην κοινή συνεδρίαση να μην ξεχάσουν την εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου προτάσσοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευρά ως προς την ανάγκη να υπάρξει λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έθεσε το θέμα και στην κατ ιδίαν συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Και αμέσως μετά έστειλε μήνυμα αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας με έμφαση πως ναι μεν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο εν τούτοις δεν προτίθεται να δεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας θέτοντας ταυτόχρονα και το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.
«Η Ελλάδα» είπε «πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου» προσθέτοντας πως «δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα».
Για να συνεχίσει απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου υπογραμμίζοντας το εξής: «Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή». Άλλωστε τα μέλη αυτά θα αποφανθούν σε ενδεχόμενη εισήγηση της αμερικανικής διοίκησης που πλέον είναι ενήμερη τόσο σε ανώτατο επίπεδο όσο και στις συναντήσεις που υπήρξαν μεταξύ συναρμοδίων υπουργών.
Η αναφορά του στις κοινές θέσεις των δύο χωρών και στα ζητήματα δημοκρατίας κυριάρχησε με χαρακτηριστικότερη τη στιγμή που αναφέρθηκε στον λαϊκισμό και τους κινδύνους που αυτός επιφυλάσσει στο πολίτευμα. Κινδύνους που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στις δύο πλευρές του ατλαντικού.
Η ελληνική πλευρά βρέθηκε στις ΗΠΑ για να προτάξει τις ελληνικές θέσεις και σε αυτό επέμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι εμφανές και από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ότι τέθηκαν τόσο ζητήματα γεωστρατηγικά και οικονομικά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα ενεργειακά όσο και αυτά που αφορούν στην τουρκική προκλητικότητα.
Το ανατολίτικο παζάρι που έχει στήσει άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν με τις περιπτώσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας και την είσοδο αυτών στον ΝΑΤΟ αναδεικνύει σε συνδυασμό με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη τους δύο διαφορετικούς κόσμους που ενεργούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η σαφήνεια ως προς την πλευρά της ιστορίας που έχει επιλέξει η Ελλάδα αναδεικνύει και τη διαφορά με την τουρκική πλευρά που εμμένει να κλείνει το μάτι στη Ρωσία λειτουργώντας ατύπως ως... μεσάζοντας για το καθεστώς και τους ολιγάρχες του Πούτιν.
Και ενώ καταχειροκροτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός εκπροσωπώντας τη χώρα, στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση κινούμενη στο πλαίσιο μιας μίζερης τακτικής επιχειρούσε από την πρώτη στιγμή να αποδομήσει τα δεδομένα που διαμορφώνονταν. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος έσπευσε να μιλήσει για αποτυχημένη αποστολή πριν καν μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο. Λίγο μετά ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι θα τοποθετηθεί μετά αν και από τη Δευτέρα φρόντισε να στέλνει μηνύματα.
Το γεγονός πως τα τουρκικά ΜΜΕ και ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκαν ανήσυχα αναδεικνύοντας έντονο εκνευρισμό, πέρασε απαρατήρητο μπροστά στην ανάγκη να υπάρξει αντιπολίτευση υψηλών τόνων. Και κυρίως στην ανάγκη να δικαιολογηθεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή όπου καταψήφισε την ελληνοαμερικανική συμφωνία επικαλούμενη μια δήθεν αόριστη εφαρμογή της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για αυτό. Στο Κογκρέσο. Λέγοντας πως είναι μια πενταετής συμφωνία που μπορεί να καταργηθεί εφόσον το ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θέσουν θέμα. Αναδεικνύοντας όμως και το ρόλο της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ενέργεια που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη ώστε να απεγκλωβιστεί από τους εκβιασμούς του Πούτιν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Αλέξη Τσίπρα είχε θέσει και ένα ακόμη θέμα. Είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν την άφιξή του στις ΗΠΑ να γίνει... Ερντογάν. Να κάνει παζάρια και να ζητήσει ανταλλάγματα. Πώς; Με το ζήτημα που θέτει ο Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος εκβιάζει υποστηρίζοντας πως δεν θα πει «ναι» στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό το γεγονός αναδεικνύει και τις διαφορές στο εσωτερικό της χώρας, δείχνει δε πώς θα λειτουργούσε η μίζερη σήμερα αξιωματική
αντιπολίτευση αν ήταν κυβέρνηση.