Προάγγελος εξελίξεων σε σχέση με την παραπομπή των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στη Χάγη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας. Μπορεί στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού να πρωταγωνίστησε ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση και όχι οι συζητήσεις για το πώς και το πότε θα φτάσουμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το βέβαιο όμως είναι ότι οι δύο χώρες παρέμειναν σε κοινό βηματισμό για τον μεγάλο στόχο. Στοιχείο απαραίτητο προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα, αυτό της Χάγης.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έρχονται είναι με το σταγονόμετρο και οι ενδείξεις μιλούν για εξελίξεις ίσως και μέσα στον Ιανουάριο. Παρόλ' αυτά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε.
Σε κάθε περίπτωση η ολιγόωρη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Αρχικά για τους ίδιους τους ομογενείς μας, το φρόνημα των οποίων τονώθηκε από την ελληνική αποστολή που βρέθηκε στα μειονοτικά χωριά.
Από εκεί και πέρα υπήρξαν δύο βασικά πολιτικά μηνύματα που βγήκαν από τον κ. Μητσοτάκη:
- Η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με παράλληλη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα.
- Η στήριξη της μειονότητας και η όρθωση ενός τείχους σε όλους όσοι την «βάζουν κατά καιρούς στο μάτι».
Χωρίς να βγει η μεγάλη είδηση, όμως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι παρών σε ένα τμήμα της επίσκεψης Μητσοτάκη ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα. Ακόμα και η εικόνα των δύο πρωθυπουργών, ο ένας δίπλα στον άλλο, στα μειονοτικά χωριά λέει πολλά αποτυπώνοντας την ισχυρή θέληση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ως «σημαιοφόρος» σε αυτή την προσπάθεια.
Από την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια άλλωστε δε θα είναι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στην προσπάθεια διείσδυσης στη βαλκανική χερσόνησο.