Καμία απόφαση και ειδικά υπό το βάρος των περίπου 4.000 κρουσμάτων δεν είναι εύκολη. Ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε από την πλευρά των επιστημόνων. Τα όσα έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας ήταν ουσιαστικά μία άσκηση λεπτής ισορροπίας, η οποία έπρεπε να εκτελεστεί με απόλυτη ακρίβεια. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το προσεχτικό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας είναι προφανές ότι αποτελούν προϊόν συνυπολογισμού πολλών παραγόντων και αποτέλεσμα συμβιβασμών. Δεν είναι όλα όσα ήθελε η κυβέρνηση, ούτε ασφαλώς και όλα όσα ήθελαν οι επιστήμονες:
Η ανάγκη για ύπαρξη «βαλβίδων αποσυμπίεσης» των πολιτών που υποστήριζε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και η προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας που έχει πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα, σε συνδυασμό με την αδιαπραγμάτευτη προστασία της ανθρώπινης ζωής και τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων, ήταν οι βασικές παράμετροι μεταξύ των οποίων κυβέρνηση και επιτροπή λοιμοξιωλόγων έπρεπε να ισορροπήσουν.
Οι αποφάσεις αποτυπώνουν το «πάντρεμα» των επιδημιολογικών δεικτών με τις ανάγκες των πολιτών και της αγοράς. Μόνο τυχαίες άλλωστε δεν είναι οι λύσεις περί «πιλοτικού ανοίγματος των διαδημοτικών μετακινήσεων ΜΟΝΟ για τα Σαββατοκύριακα» ή η επανεξέταση του ανοίγματος των σχολείων για «έναρξη στις 12 Απριλίου ορισμένων τάξεων». Αποφάσεις που προσπαθούν να συγκεράσουν τον φόβο για εξάπλωση της πανδημίας με την ανθρώπινη ανάγκη για έξοδο, κοινωνικές σχέσεις και οικονομική δράση.
Εκτός πάντως από τις αποφάσεις υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μία εξέλιξη που θα φανεί το επόμενο διάστημα. Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν συμφωνήσει ότι η μέθοδος του «ακορντεόν» ανήκει στο παρελθόν, εκτός συγκλονιστικού επιδημιολογικού απροόπτου.
Αυτό ουσιαστικά είναι το νέο στοίχημα για την κυβέρνηση ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το λιανεμπόριο. Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όμως το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι με τη βοήθεια των εμβολιασμών η εικόνα πολύ σύντομα θα αλλάξει.
Με βάση την παραπάνω εκτίμηση και με όσα έχουν συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες της επιτροπής, από τη στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως για άνοιγμα του λιανεμπορίου, προφανώς και με αυστηρούς όρους προστασίας, τότε η εμπορική δραστηριότητα δε θα απαιτηθεί πλέον ξανά να κλείσει. «Οι επιστήμονες έδωσαν το πράσινο φως για επανέναρξη του εμπορίου, αυτό θα γίνει και λογικά δε θα ξανακλείσει, εξαιτίας των εμβολιασμών», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος.
Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την επιχείρηση επιστροφής στην κανονικότητα που θα επιχειρηθεί είναι ο αυξανόμενος αριθμός των εμβολιασμών. Μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με τον σημερινούς υπολογισμούς, οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατ., ένας αριθμός που παρέχει μία σχετική ασφάλεια για περαιτέρω ανοίγματα. Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του διμήνου Απριλίου-Μαΐου η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα να έχει επανέλθει σχεδόν στον απόλυτο βαθμό.
Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι πλέον ο καλός καιρός, οι εμβολιασμοί και τα ατομικά οικιακά τεστ. Έρευνες των Πανεπιστημίων Yale και Harvard δείχνουν ότι ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και συνεπώς στους θανάτους.
Με αυτά τα όπλα είναι δυνατή να γίνει συζήτηση για ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, χωρίς να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό ήταν και το σκεπτικό άλλωστε που κυριάρχησε στην επιτροπή της Τετάρτης.