Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στην πολιτική πολλές φορές δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά και «φανταχτερά», αλλά απλώς τα απολύτως αυτονόητα και επιβεβλημένα. Όλα όσα δηλαδή θα πρέπει ο κάθε πολιτικός να υλοποιήσει για να κάνει την ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Μακριά από πολύπλοκες «δεύτερες» σκέψεις και πολυδαίδαλες διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό κερδίζεις την ουσία, η οποία τόσο λείπει από την καθημερινότητα όλων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει την παραπάνω διαπίστωση. Δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε είκοσι μέρες από τις 7 Ιουλίου και ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία ακόμα κίνηση, η οποία για πολλούς μοιάζει σαν κάτι απολύτως λογικό, όμως όσο και αν ακούγεται περίεργο, πραγματοποιείται με καθυστέρηση 365 ημερών.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα όσα δραματικά γεγονότα έγιναν στο Μάτι έναν χρόνο πριν, έκανε χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες τρεις κινήσεις με κύριο στόχο το ξεμπλοκάρισμα 31 εκατομμυρίων ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους. Τα χρήματα αυτό “λίμναζαν” στον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πυρόπληκτων όπου είχαν κατατεθεί συνολικά 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Έναν χρόνο λοιπόν μετά τα όσα τραγικά έγιναν στο Μάτι ουδείς είχε ασχοληθεί με τα χρήματα αυτά, τα οποία περίμεναν «υπομονετικά» για να διευκολύνουν τους ανθρώπους που υπέφεραν.
Η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες μπορεί από πολλούς να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας, όμως είναι απολύτως επιβεβλημένη συνηγορώντας και αυτή στο συμπέρασμα ότι τα αυτονόητα είναι και αναγκαία. Η συγκεκριμένη κίνηση όμως δεν είναι η μόνη που δείχνει την τάση προς την... κανονικότητα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ορατή.
- Είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικοί χειρισμοί αντιμετώπισης δύο φυσικών φαινομένων (πλημμύρες στην Χαλκιδική και ισχυρός σεισμός στην Αθήνα), οι οποίες εκ του αποτελέσματος κρίνονται απολύτως επιτυχημένοι και κυρίως χωρίς την λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης.
- Ακόμα και η δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από τον Αύγουστο έχει στον πυρήνα της αυτή την λογική της «κανονικότητας». Είναι μία μείωση που αφορά τους πάντες, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο, χωρίς την έννοια της «ταξικής» προσέγγισης.
- Προφανώς οι χαμηλοί τόνοι και ο ήπιος πολιτικός λόγος που δείχνει να κυριαρχεί στις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και σε εκείνες των κυβερνητικών στελεχών προδιαθέτουν για την περίφημη επιστροφή στην...κανονικότητα.
Προσέξτε και μία τελευταία λεπτομέρεια, που μπορεί να έχει περισσότερο σημειολογική αξία όμως δεν παύει να στέλνει τα δικά της μηνύματα. Μετά από μία μακρά περίοδο η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε πολύ πριν από τα μεσάνυχτα και κυρίως μακριά από το «πολεμικό» κλίμα που είχαμε συνηθίσει όλο το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και αυτή η εικόνα στο κοινοβούλιο προσθέτει στο γενικότερο κάδρο της... κανονικότητας που μοιάζει να επιστρέφει.