Η Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς αμφιβολία δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της. Σε μία περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει νέα δυσάρεστα δεδομένα η Ένωση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα κράτη μέλη. Ειδικά εξαιτίας της έλλειψης αλληλεγγύης από τους λεγόμενους “μεγάλους” που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, τα πυρά εστιάζονται στρέφονται εναντίον του γερμανοολλανδικού άξονα. Η απροθυμία της κυρίας Μέρκελ και του κύριου Ρούτε να στηρίξουν τη δημιουργία του ευρωομολόγου προκαλεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ήδη προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της ΕΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και δηλωμένος φιλοευρωπαιστής και ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ δεν κρύβει εδώ και αρκετό διάστημα στους συνομιλητές του την μεγάλη του ανησυχία για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Με φόντο την πρόσφατη αποχώρηση της Μεγάλης Βρεταννίας αλλά κυρίως την στάση του Βερολίνου ο πρωθυπουργός στέκεται με ιδιαίτερη κριτική διάθεση απέναντι στις επιλογές του γερμανογαλλικού άξονα αλλά και των δορυφόρων του.
Ενδεικτικό του προβληματισμού που καταγράφεται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος και εντείνεται καθημερινά είναι η καθαρή επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επικοινωνήσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανησυχία του.
"Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν" είπε ο πρωθυπουργός στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, παρουσία της κυρία Μέρκελ. Είναι προφανές ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποιεί , έχοντας αντιληφθεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της Ενωσης.
Τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι απλώς μία μεμονωμένη κίνηση αλλά έρχεται σε συνέχεια της δημόσιας προειδοποίησης του αναφορικά με την ευρωπαική συνοχή που είχε απευθύνει από το βήμα της ελληνικής βουλής στις 2 Απριλίου.
“....Οταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα” είπε πριν από 20 μέρες ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου.
Ο κ.Μητσοτάκης δεν αποκλείει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του την πιθανότητα το κλίμα έντασης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενταθεί με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Μία ένταση που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ακόμα και στο κοντινό μέλλον.