Μπορεί την εβδομάδα που μας πέρασε στην πολιτική επικαιρότητα να κυριάρχησε το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τις αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο, ζήτημα που ο ίδιος έθεσε κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο Ισραήλ, η είδηση όμως κρύβεται αλλού.
Όπως πληροφορείται το liberal.gr τα περασμένα 24ωρα ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε σε συνεργάτες την απόφασή του να θέσει ως νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση του το προσεχές διάστημα την λεγόμενη καθημερινότητα του πολίτη. Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους συνεργάτες του να δώσουν μεγάλη προσοχή στο πως θα μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες από τον κορονοϊό σε ολόκληρη την κοινωνία Στο πλαίσιο αυτό όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή επιταχύνονται δράσεις και πρωτοβουλίες ανακούφισης σε πολλά επίπεδα , οι οποίες και θα δημοσιοποιηθούν εντός του καλοκαιριού. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν , ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς και κάνει σαφές ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανεξαρτήτως δεύτερου κύματος ή όχι.
Αυτή η επιλογή Μητσοτάκη πάντως δεν αποκλείεται έστω και μερικώς να επηρεάσει το χρόνο αλλά και το ύφος των επικείμενων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο , οι οποίες φαίνεται πως προσδιορίζονται χρονικά μέχρι τις 15 Ιουλίου ή μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Μέχρι τότε πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται σε δύο επίπεδα διαχείρισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό:
---Το πρώτο είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών στη χώρα. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών και των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση, την παροχή περίθαλψης. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται -όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης- στοχευμένα, τοπικά, περιοριστικά, μέτρα. Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα ενιαιοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων.
---Το δεύτερο είναι η οικονομική ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό.
Πιο συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων παρατείνεται έως και το τέλος του χρόνου η ισχύς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώνουν, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, και το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα τακτικής ανεργίας για όσους δικαιούχους η σχετική επιδότηση έληξε εντός του Μαΐου.
Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, ενώ
στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση η προ ανασχηματισμού περίοδος κρύβει μια μεγάλη παγίδα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε παρόμοια περίπτωση. Δεν είναι άλλη από την πιθανότητα οι υπουργοί και υφυπουργοί να κατεβάσουν τα στυλό τους περιμένοντας τις εξελίξεις. Ακριβώς σε αυτή τη φάση λοιπόν κομβικό ρόλο έχει το Μέγαρο Μαξίμου με τις όποιες απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει.