Είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το πεδίο αυτό της κυβερνητικής πολιτικής που θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία ή μη της θητείας Μητσοτάκη τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι. Το κομμάτι αυτό είναι οι επενδύσεις. Ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιγράψει το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την υλοποίηση του σημαντικού στόχου: Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα , η οποία θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και παράλληλα θα βοηθήσει στην επιχείρηση μείωσης των πλεονασμάτων. Το σχέδιο υλοποιείται ακριβώς όπως εξαγγέλθηκε επιμένει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου:
Μέσα στους πρώτους επτά μήνες της νέας κυβέρνησης η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε για πρώτη φορά την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου κάτω από το 1%. Ενδεικτικά, ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2019 η αντίστοιχη απόδοση ήταν 3,8%.
Ένα χρόνο πριν, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκλειαν τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σήμερα, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Paolo Gentiloni δηλώνει επίσημα ότι υποστηρίζει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.
“Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δίνει τώρα τη σκυτάλη στην άνοιξη των επενδύσεων. Την επενδυτική αναγέννηση της Ελλάδας σηματοδοτεί το μπαράζ επενδύσεων που δρομολογείται στη χώρα τους τελευταίους μήνες σε διάφορα πεδία της ελληνικής οικονομίας. Η συνολική αξία των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ” αναφέρει συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί «σημείο καμπής» για την Ελλάδα εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρα έβαζε φρένο σε μια σειρά από επενδύσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και η ανάπλαση του Ελληνικού.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ό,τι είχε πει προεκλογικά, όταν εξ αρχής έθετε ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 80-100 δισ. ευρώ στη χώρα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την επενδυτική αναγέννηση της χώρας σύμφωνα με πηγή κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των διεθνών αγορών.
- Η ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική οικονομία μέσω της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων.
Στο δεύτερο μισό του 2019, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές όπως αποτυπώνεται με μία σειρά γεγονότων :
-Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιριών αυξήθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ περίπου. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 ετών.
- Στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο.
-Στα τέλη Ιανουαρίου 2020, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ» από «BB-« με θετική προοπτική, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
-Μια ακόμη απόδειξη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι η πρόσφατη έκδοση 15ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035.
Σαφής ένδειξη αλλαγής του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι λίγο μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλαβε στο Βερολίνο την πρωτοβουλία να ετοιμάσει η χώρα μας, μαζί με τη Γερμανία, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο επενδύσεων γύρω από την “πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, πρόκειται να παρουσιαστεί στο German-Hellenic Economic Forum, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου του 2020.