Κάποιοι έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για ολιγωρία στο ζήτημα της διαχείρισης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Κάποιοι της άσκησαν κριτική για το τρόπο που χειρίστηκε το θέμα με τα κλειστά κέντρα στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ποιός όμως μπορεί να την κατακρίνει για το πώς αντιδρά στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της;
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες στο πλαίσιο αυτό και οι αντιδράσεις ορισμένων στελεχών των τοπικών κοινωνιών στα νησιά που δέχονται την πίεση των ροών , οι οποίες με κομψό αλλά σαφή τρόπο διαφοροποιούνται από όλα όσα υποστήριζαν μέχρι χθες. Όποια πάντως και αν είναι η επίπτωση όλων όσων συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα στο ζήτημα των κλειστών δομών αυτή θα αποτελεί ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αναλυθεί σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που προέχει αυτές τις ώρες είναι η αποτροπή των παράνομων ροών.
Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο δεν αμφισβητείται από καμία πολιτική δύναμη, ακόμα και αν η «στήριξη» αυτή παρέχεται δια της σιωπής (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ότι πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου. «Η χώρα θα κάνει ο,τι χρειαστεί για την προάσπιση των συνόρων της» έλεγε στο liberal.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών. Την ίδια ώρα αναβαθμισμένο παραμένει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Ακόμα όμως και στο ευαίσθητο ζήτημα της απονομής ασύλου, η τουρκική προπαγάνδα δεν λέει να κάνει πίσω. Μέσα από το διαδίκτυο, από τηλεοπτικά μέσα αλλά με συγκεκριμένα βίντεο από άλλες περιοχές εμφανίζονται μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν «δήθεν» στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια η Τουρκία μέσω προπαγάνδας διακινεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διαδικασίες ασύλου .
«Η Τουρκία είναι αυτή που παραβιάζει την συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε. Το άσυλο είναι εξατομικευμένη διαδικασία: Μικρές ομάδες ανθρώπων που φτάνουν και από εκεί ξεκινάει η διαδικασία. Πρόκειται για μαζική οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων, οπότε η χώρα νομιμοποιείται πλήρως να προχωρήσει σε ομαδικές απορρίψεις αιτήσεων και αποτροπή υποβολής νέων» επισημάνει συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Όσο όμως η Ελλάδα κάνει το αυτονόητο προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να στηρίξει ένα κράτος μέλος της. Μπορεί να αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση για έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών, όμως οι Βρυξέλλες δε φαίνεται να είναι έτοιμες να κάνουν κάποια «δυναμική» κίνηση-απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν. Για μία ακόμα φορά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μένει μόνο στα χαρτιά. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Τα επόμενα 24ωρα θα αποδειχθεί εάν αυτό είναι εφικτό. Μέχρι τότε η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει...