«Το χαρτοφυλάκιό σας έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας υποδεχόμενος τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια κοινή στάση και θέση, και η Ελλάδα βρίσκει ερείσματα. Η χώρα μας -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- είναι στην εμπροσθοφυλακή. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κρίση δεν αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να προστατευθεί πάση θυσία η Ζώνη Σένγκεν. «Αν καταρρεύσει η Ζώνη Σένγκεν αρχίζει το τέλος της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες τάσεις που μας ανησυχούν».
«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων: της Επιτροπής, των κρατών-μελών και φυσικά των ελληνικών αρχών. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σε επιφυλακή», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
Και επισημαίνοντας ότι πρέπει να περάσουμε από τη φάση αντιμετώπισης μιας κρίσης σε μια κανονική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, τόνισε ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο»
Κατά τη συνάντηση ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και στις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με τη δέσμη μέτρων και προτάσεών του για τη μετανάστευση και τη Σένγκεν, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για τις συνθήκες υποδοχής και παραμονής των μεταναστών ενόψει του χειμώνα.
«Οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών πρέπει να τηρούν διαρκώς υψηλά στάνταρντ. Έρχεται χειμώνας και πρέπει έγκαιρα όλοι οι μετανάστες να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες προστασίας από το κρύο. Η αποσυμφόρηση των νησιών θα συμβάλλει σε αυτό, γι΄ αυτό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών στα νησιά, όπως προβλέπεται από τη Δήλωση, θα διασπάσει το επιχειρησιακό μοντέλο των διακινητών, που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε.
«Κάλεσα, επίσης, χθες όλα τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη μετεγκατάσταση οικονομικά και επιχειρησιακά. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τακτικές εκθέσεις για τους ρυθμούς προόδου».
Συνεχίζοντας ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως ήρθε η ώρα το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία πάνω στην πρότασή του για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. «Η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί τη μόνη λύση για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα που θα αντέξει και σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις», υπογράμμισε και κατέληξε:
«Συνεπώς, χτίζοντας πάνω στις κοινές μας προσπάθειες, πρέπει να περάσουμε από τη φάση αντιμετώπισης μιας κρίσης σε μια κανονική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ