Η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, πριν από λίγες ημέρες, εκτίμησε πως η απλή αναλογική ήταν ένα στρατηγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια εκτίμηση έκαναν και άλλα στελέχη του ίδιου κόμματος. Προχθές ο κ. Γιώργος Τσίπρας διαβεβαίωσε τους συντρόφους του ότι η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα επαναφέρει την απλή αναλογική. Να μη χαμογελάσετε χαιρέκακα για το πότε θα ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ήδη διάφοροι σύντροφοι διαπιστώνουν πως το παιχνίδι γυρνά. Οι 20 μονάδες διαφορά πάνε να γίνουν 21 plus.
Εγώ σκέφτομαι, με ειλικρινή συμπόνια, τι τραβά και αυτός ο Αλέξης Τσίπρας. Πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι ήθελε να πει με τη λέξη «Βαβυλωνία», ήρθαν τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - η κυρία Γεροβασίλη και ο κ. Τσίπρας - και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τη σημασία της με τις αντικρουόμενες δηλώσεις τους για την απλή αναλογική. Βαβυλωνία επί του πεδίου.
Αλλά γιατί επιμένει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική; Διότι, πρώτον, μπορεί να τον ξαναβάλει στο παιχνίδι και δεύτερον, γιατί οδηγεί στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, που δεν εγγυώνται καμιά κυβερνητική σταθερότητα. Και ως γνωστόν η αναταραχή και οι κρίσεις ευνοούν την Αριστερά, όπως παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη της.
Θυμάμαι ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ξεκίνημα της πορείας του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για την απλή αναλογική. Στη συνέχεια, στο δρόμο προς την εξουσία, αυτό το αίτημα ξεχάστηκε. Όταν την κατέκτησε με το θηριώδες 48%, διεξήγαγε την ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του 1985 με την ενισχυμένη αναλογική.
Ξέρετε πότε το ΠΑΣΟΚ ξαναθυμήθηκε την απλή αναλογική; Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάλπαζε προς την εξουσία. Μάλιστα τότε, το 1989, ψήφισαν την απλή αναλογική χωρίς κανένα όριο εισόδου στη βουλή, με αποτέλεσμα να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση το κόμμα του τουρκικού προξενείου.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα έχω γράψει πρόσφατα, να μην τα επαναλαμβάνω.
Όλα τα εκλογικά συστήματα - κακά τα ψέματα - είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων. Όλα αυτά που ακούμε για πάγιες αρχές να μην τα παίρνουμε τοις μετρητοίς. Η εξουσία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να διακυβεύεται λόγω κάποιων νεφελωδών καταστατικών αρχών, λόγω ενός εκλογικού συστήματος.
Η Ιστορία το έχει αποδείξει. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, ενέταξαν το εκλογικό σύστημα στις πολιτικές τους επιδιώξεις. Για το μόνο κόμμα που δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ασυνέπεια, είναι το ΚΚΕ. Όμως το πρόβλημα με αυτό το κόμμα βρίσκεται στο γεγονός πως αν, ό μη γένοιτο, κυβερνήσει, τα εκλογικά συστήματα θα είναι άχρηστα, καθώς δε θα ξαναγίνουν εκλογές.
Μια καλή σκέψη θα ήταν, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, να καθιερωνόταν ένα εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής ώστε να σταματήσει αυτή τακτική της συνεχούς αλλαγής του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τα συμφέροντα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Γιατί τελικά με την αποδόμηση της κυβερνώσας Αριστεράς, αποδομήθηκαν και τα ιδεολογήματά της, ένα εκ των οποίων ήταν η απλή και άδολη αναλογική.