Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και «ξαφνικά» προέκυψε αύξηση κατώτατου μισθού. Θα μου πείτε παρά το απροσδόκητο του θέματος, πρόκειται για μία κακή εξέλιξη; Ασφαλώς και όχι, μια και η οποιαδήποτε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μόνο καλό κάνει σε μία κοινωνία που ταλαιπωρείται εδώ και περίπου μία δεκαετία. Παρόλααυτα η πραγματικότητα είναι πως η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή θα μπορούσε να είχε γίνει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Είναι θέμα θεσμών θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, αλλά η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια σύμφωνα με τις κυβερνητικές δημόσιες τοποθετήσεις.
Τι είναι αυτό λοιπόν που έκανε τον πρωθυπουργό 48 ώρες μετά την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να αλλάξει την ατζέντα αφήνοντας στην άκρη τους διθύραμβους και τις πανηγυρικές δηλώσεις; Μία τόσο σημαντική στιγμή, όπως την θεωρούν στην κυβέρνηση, είναι φυσιολογικό να εξαντλείται επικοινωνιακά μέσα σε ένα σαββατοκύριακο;
Η απάντηση είναι μία και εμπεριέχει αρκετά μεγάλη δόση πολιτικού κυνισμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβαν ότι οι Πρέσπες μπορεί να ενισχύουν το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα εκτός των ελληνικών συνόρων, όμως η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι η ακριβώς αντίθετη. Με άλλα λόγια με τη δεδομένη αντίθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτή εκφράζεται τους τελευταίους μήνες μέσω των δημοσκοπήσεων, η δημόσια συζήτηση γύρω από την κύρωσή της κινδυνεύει να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.
Έγινε αντιληπτό από τους στενούς συνεργάτες του κ.Τσίπρα ότι η διατήρηση του ζητήματος του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ουδόλως συμφέρει τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να μειώσει τη ψαλίδα που τον χωρίζει από την ΝΔ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή μάλιστα, ένα στοιχείο που καταγράφηκε σε όλες τις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr όσο πλησίαζε η μέρα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, τόσο μεγάλωνε στις έρευνες ο αριθμός των ερωτώμενων που δήλωναν αντίθετοι στην συμφωνία με αντίστοιχη μείωση όσων δήλωναν θετικοί.
Από μόνο του το συγκεκριμένο εύρημα λέει πολλά και μπορεί να εξηγήσει ακόμα περισσότερα.
Με αυτό το δεδομένο, το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει με αγωνία το νέο κύμα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, θέλοντας να διαπιστώσει την επίδραση που είχε τελικά στην κοινωνία η διαδικασία της κύρωσης.
Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις τάσεις που καταγράφονται στις έρευνες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ελληνική βουλή αναμφίβολα θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στη δημοσκοπική εικόνα του κ.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία την περίοδο αυτή δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση.
Χαρακτηριστικό της κακής δημοσκοπικής επίδρασης που είχε το ζήτημα του ονοματολογικού στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος είναι τα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στην συμφωνία των Πρεσπών που είχαν περιληφθεί σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τις μέρες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Σε έρευνα της Pulse το 62% των ερωτώμενων είχαν αρνητική γνώμη για την συμφωνία και το 27% είχαν θετική.
Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της Rass το 95,6% απάντησε πως το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.