Η αυξητική τάση των κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά τη λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά τη λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Η επανάκαμψη του κορονοϊού και η αύξηση που καταγράφουν τα διαπιστωμένα κρούσματα σε τετραψήφιο αριθμό έπειτα από ένα μήνα επιταχύνουν τη λήψη μέτρων απέναντι σε όσους έχουν υψώσει τείχος απροθυμίας.

Τα αυξανόμενα νέα κρούσματα που χθες, ανήλθαν στα 1.001 (εκ των οποίων τα 596 στην Αττική), έναντι μόνο 375 το περασμένο Σάββατο, δηλαδή κατέγραψαν άνοδο 167%, φέρνουν πιο κοντά τα μέτρα για όσους δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι πρέπει να σπεύσουν να εμβολιασθούν, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος ή απλώς για δύσπιστους.

Τελευταία φορά με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά είχαμε στις 8 Ιουνίου. Την ίδια ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του βαθμού θετικότητας που από 0,9% στις 19 Ιουνίου, αυξήθηκε στο 1,01% στις 26 Ιουνίου και έφτασε σήμερα στο 2,3%.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, επιλέγει να εξαντλήσει την εκστρατεία πειθούς για την ανάγκη εμβολιασμού σε νέους και ηλικιωμένους, ωστόσο την ίδια στιγμή ένα πλέγμα προς συζήτηση μέτρων δείχνει ότι αρχίζει να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους.

Σε αυτή τη λογική κινούνται και τα όσα είπε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που άφησε ανοικτό ενδεχόμενο τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) για τους μη εμβολιασμένους πολίτες να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. «Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες πολιτών - οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι- αλλά ταυτόχρονα, που είναι και το κυριότερο, δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν κατά τέτοιο επικίνδυνο τρόπο και να φτάσουμε σε νέα lockdowns επειδή ένα τμήμα του πληθυσμού αρνείται να εμβολιαστεί.

Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπου θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη «Δ», οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για ανεμβολίαστους μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ και φυσικά η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, καθώς και άλλα μέτρα βρίσκονται στη φαρέτρα της κυβέρνησης και ενώ τα καμπανάκια πληθαίνουν.

Εφόσον ο ρυθμός ημερησίων εμβολιασμών συνεχίσει να πέφτει, τότε προφανώς και θα ενεργοποιηθούν εργαλεία όπως τα παραπάνω.

Ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, με περίπου 115.000 -120.000 την ημέρα, τώρα βρισκόμαστε σε επίπεδα κάτω των 90.000 εδώ και αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, είτε με κίνητρα όπως τα 150 ευρώ για εμβολιασμένους νέους 18-25 ετών, είτε με το νέο σύστημα λειτουργίας των αμιγώς και μεικτών χώρων εστίασης και διασκέδασης, το οποίο ξεκινά από τις 15 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει με κάθε ευκαιρία αποφασισμένη να κλείσει κοινωνία και οικονομία ξανά για να προστατευθούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι.

Το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα εμβολίων αλλά πολλοί πολίτες αποφεύγουν να προβούν σε κλείσιμο ραντεβού, είχε σαν αποτέλεσμα ένα μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες ημέρες.

«Η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσει από τη στιγμή που υπάρχει καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση σε εμβόλια δήλωσε για να προσθέσει πως οριζόντια περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά», είχε δηλώσει προ ημερών ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν θα έχουν τοπικό και σημειακό χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ενώ πλέον δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.

Είχε προηγηθεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε ανάρτησή του ξεκαθάρισε πως «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια». Μάλιστα και ο Α. Σκέρτσος είχε κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται «να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική».