Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση σχεδόν διπλασιάζει εν μία νυκτί τις αποδοχές του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στ. Παπαδόπουλου από τα 4.631 στα 8.315 ευρώ, προκαλεί ήδη θορυβώδεις αντιδράσεις από όσους πίσω από την απόφαση βλέπουν ένα ακόμη σκάνδαλο που ευνοεί τα «golden boys» του Δημοσίου. Είναι, όμως, έτσι; Πρόκειται για σκάνδαλο ή μήπως φτάνουμε στο σημείο να γινόμαστε γραφικοί και χάνουμε το δάσος ψάχνοντας το δέντρο;
Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ , ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται το χρέος της χώρας μιλάει με τις αγορές και γνωρίζει όσο λίγοι το αντικείμενο. Στη θέση του θα μπορούσε να ήταν κάποιος άλλος. Η κυβέρνηση προφανώς τον χρειάζεται και δεν θα επιθυμούσε να τον δει να φεύγει σε μια περίοδο που διαπραγματεύεται το χρέος. Και για αυτό το λόγο αποφάσισε να αυξήσει τις αποδοχές του, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που ισχύουν στο χρηματοοικονομικό τομέα, από τον οποίο και προέρχεται. Υπάρχουν αρκετές ακόμη ανάλογες θέσεις που είναι χαμηλά αμειβόμενες. Αν δεν θέλουμε να δούμε ικανά στελέχη να εγκαταλείπουν το δημόσιο, ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Έτσι, προχώρησε στην αύξηση των αποδοχών του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατά 80% με διάταξη νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα οι αποδοχές του διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου θα ανέλθουν στα 8.315 ευρώ το μήνα από 4.631 σήμερα.
Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση η αύξηση αυτή γίνεται καθώς θα πρέπει να τηρηθούν τα κριτήρια του χρηματοοικονομικού τομέα και οι αντίστοιχες απολαβές που ισχύουν. Με βάση το άρθρο 29 του σχετικού νόμου, οι αποδοχές του γενικού διευθυντή και αναπληρωτή του, θα φθάσουν στα επίπεδα των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι χρόνια σε αυτή τη θέση και τον διατήρησε εκεί ο υπουργός Οικονομικών λόγω των ικανοτήτων του στον συγκεκριμένο τομέα.
Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να πρέπει να χαροποιήσει και τα στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς ένα στέλεχος τους συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο, παρά το γεγονός ότι εάν έβγαινε στην αγορά τα εισοδήματα του θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 10.000 ευρώ.
Δεν πρόκειται για μια τροπολογία που προσφέρεται για πεδίο άσκησης μικροπολιτικής αλλά αντίθετα αναγνώρισης για μερικούς ανθρώπους που προσφέρουν.